Littekens & Littekenweefsel

Welke littekens zijn er?

Er zijn verschillende soorten littekens en dus verschillende behandelingen om een litteken te vervagen of littekens te verwijderen. Wanneer een litteken te groot is zal een plastisch chirurg het litteken weghalen middels een chirurgische ingreep. Bij de chirurgische behandeling zal het litteken als geheel verwijderd worden en opnieuw worden gehecht. Hierbij zal natuurlijk wel een nieuw, zij het kleiner en mooier, litteken ontstaan. Wanneer het litteken zich op het lichaam bevindt, kan het opvullen van het litteken uitkomst bieden.

Striae behandeling

Voor striae is de combinatie met fractional CO2 laser, medische microneedling en Peelings de gouden standaard. Striae littekens ontstaan doordat het onderhuidse bindweefsel de snelle groei en uitrekking van de huid niet bij kan houden en scheurt. Het onderhuidse bindweefsel bestaat uit stevige vezels (de collageenvezels). Deze kunnen een klein stukje uitrekken, maar niet veel. Als de huid teveel oprekt scheuren deze collageenvezels en ontstaan striae. De bovenste laag van de huid is heel elastisch, die scheurt niet en groeit gewoon mee. Maar de huidlaag waar de striae ontstaat, de lederhuid, gaat er wel anders uit zien. Ter plaatse van de striae wordt de huid wat gladder, dunner, uitgerekt en het heeft in het begin een roze/rode of paarse kleur. Striae littekens vervagen enigszins naarmate de tijd vordert, hoewel ze vrijwel nooit helemaal uit zichzelf verdwijnen.

Acne littekens

Acne- en rood verkleurde littekens kan je het beste behandelen met peelings, medische microneedling of de fractional CO2 laser. Voor het beste resultaat adviseren we je ook de juiste crème te gebruiken die is afgestemd op je persoonlijke situatie. Wanneer een litteken is ingetrokken, is een filler de beste keuze. Littekens hebben de neiging om bindweefselstrengen te vormen. Bindweefselstrengen kunnen zich samentrekken en hierdoor kan het voorkomen dat het litteken dikker, steviger en samengetrokken wordt dan de omliggende huid. Wanneer er een verbinding is met de diepere onderhuid, kan het litteken naar binnen intrekken.
Tijdens de behandeling wordt met een naaldje onderhuidse bindweefselstrengen van de diepere lagen losgemaakt. Hierdoor wordt het litteken terug naar de oppervlakte gebracht. Om te voorkomen dat het litteken weer verbinding met de diepere lagen gaat maken, wordt direct hierna een filler aangebracht om het resultaat permanent te maken.

Behandelingen

  • Fractional CO2 laser

  • Peeling

  • Needling

Maak gerust een afspraak. Tijdens een vrijblijvend consult informeren we je graag verder over de behandeling en kosten.