WAAROM ARTSEN OP ANDERE PLEKKEN FILLERS INJECTEREN DAN KLANTEN VERWACHTEN

De blog van cosmetisch arts Jani van Loghem deze week over het nachtleven van Minsk, maar ook: waarom klanten altijd vragen om fillers rondom de mond toe te passen, en waarom dat niet de optimale plek is. Jani van Loghem is eigenaar en oprichter van kliniek Falck clinic Tevens is hij key opinion leader voor Merz Aesthetics. Voor Merz reist hij veel om les te geven aan collega’s en om presentaties te geven op congressen. Voor ietsmooier schrijft hij over zijn werk, zijn reizen en zijn ontmoetingen met collega artsen wereldwijd.

Dokter Jani Falck clinic

Dokter Jani Falck clinic

“Om 5:00 opgestaan, taxi-electric stond om 5:30 voor de deur om me naar Schiphol te brengen. Natuurlijk was het gisteravond net iets te gezellig waardoor ik net iets te laat thuis kwam en net iets te weinig tijd had om mijn koffer te pakken. Nu ik boven het prachtige winter wonder landschap van Wit Rusland vlieg heb ik spijt dat ik niet even naar mijn accuweather app heb gekeken en een extra trui had ingepakt.
Op het vliegveld aangekomen moet ik me snel alvast in mijn nette pak hijsen. Ik loop het invaliden toilet binnen, maar er zit geen slot op de deur. Naar de normale toilet. Die blijkt zó klein dat ik besluit weer naar het invalidentoilet te gaan. Tsja, dat hoort er ook bij. Niet erg glamorous, om in m’n boxers in een invalidentoilet op het vliegveld van Minsk te staan. Ik kreeg gelukkig geen bezoek en liep even later in mijn keurige Hugo Boss pak door de douane naar de uitgang.

Pharma Garant distribueert Merz producten in Turkmenistan, Azerbaijan, Kirgizstan, Wit Rusland en Kazachstan. Vandaag ben ik op uitnodiging van Pharma Garant in Minsk, de hoofdstad van Belarus, ofwel Wit Rusland. Ik word van het vliegveld gehaald door Alexey, een aardige jongeman die me hier de vorige keer ook ophaalde. We hebben haast want een zaal vol dokters wacht op me. Hij is blij dat ik niet eerst naar mijn hotelkamer hoef om me om te kleden. We gaan het halen.

Na mijn presentatie sluit de cameraman zijn camera aan op de projectors en komt mijn patiënte in beeld op de schermen. Ik word geassisteerd door Dmitry, wat een beetje vreemd voelt, omdat hij een enorm gewaardeerde collega is. Hij is een zeer getalenteerde plastisch chirurg met veel ervaring met injectables. Hij is tot nog toe de beste kandidaat die ik heb getraind in een Master Trainer Course, een speciale cursus voor zeer ervaren artsen die ook als trainer zullen gaan werken of dat al doen. Hij is als plastisch chirurg alleen nog in de nachtdiensten werkzaam in het ziekenhuis voor algemene plastische chirurgie en het meeste van zijn tijd werkt hij cosmetisch in een privé kliniek waar hij zich heeft gespecialiseerd in de midface lift. Hij werkt daarnaast veel met Radiesse en gebruikt dit product meestal na, maar ook tijdens de operatie. Hij liet me waanzinnige resultaten, zien van behandeling van de wallen. Ik laat deze techniek bijna nooit aan collega’s zien, omdat verkeerde injectie van Radiesse in de wallen tot grote problemen kan leiden. Maar als je weet hoe het moet, zijn de resultaten het mooist van alle fillers. Dmitry’s clientèle bestaat voor 50% uit Russen. Kennelijk is het hier net iets goedkoper dan in Rusland, waardoor het de moeite loont om een weekendje naar Minsk te vliegen vanuit Moskou voor een behandeling.

De volgende dag een dag vol workshops. De eerste groep kwam puur en alleen voor de behandeling van handen. Ik liet vier verschillende technieken zien om handen te behandelen. De mooiste, makkelijkste en snelste techniek bleek tevens de minst pijnlijke te zijn. De tweede helft van de dag ging het over de Liquid Facelift, waarbij maximaal 2 spuitjes Radiesse gebruikt konden worden per patiënt, omdat het gemiddelde budget in Wit Rusland niet meer dan deze hoeveelheid toestaat. Dat is erg interessant, omdat je dan heel goed naar een gezicht moet kijken en de allerbelangrijkste indicaties moet vinden. Op basis van prioriteit liet ik de artsen hun plan maken voor de patiënte en pas daarna vroegen we aan de patiënte wat zij wilde. Het is altijd grappig om te zien hoe de dokters, met hun kennis van veroudering, kiezen voor behandeling van de zijkant van het gezicht, terwijl de patiënten meestal op het gebied rond de mond wijzen. Ook in Amsterdam bij Falck clinic krijg ik bijna nooit iemand die zegt dat ze graag van haar holle slapen of holle deuken in het voorhoofd af wil. Terwijl dit hele mooie gebieden zijn om te behandelen, waarbij je er op hele onzichtbare manier jonger uit ziet. Dat komt omdat het een reconstructie is van hoe de anatomie was toen je jonger was.

Na de workshops gingen we met een select groepje uit eten en besloten we Minsk by night te gaan ontdekken. Ik werd meegenomen naar de TNT Rock bar. Rock is niet mijn muzieksmaak, maar deze bar was een perfecte keuze; lekker rauw en ruig. Er was een live band aan het spelen en de artsen met wie ik was bestelden het ene rondje na het andere. In Wit Rusland zijn ze erg trots op hoeveel alcohol ze kunnen drinken. Vol goede moed zei ik dat ik nu wel naar de volgende bar wilde, liefst met lekkere house. We gingen naar een club die de Black Hole heet, waar we aan de deur geweigerd werden! De dames in ons gezelschap trotseren de sneeuw op hoge hakken, zoals gebruikelijk is in deze contreien. Maar de mannen, including me, hadden lekkere warme schoenen aan, waardoor we er niet in kwamen. We gingen weer de auto in. Nu op weg naar de club Blondes and Brunettes. Toen ik wakker werd, stonden we voor mijn hotel. Kennelijk was ik achter in de auto in slaap gevallen en hadden ze besloten dat het bedtijd voor me was. Goed idee.

’s Ochtends stap ik met een lichte kater een taxi in naar Dmitry’s huis. Hij had me uitgenodigd om zijn vrouw en dochter te ontmoeten en samen te lunchen. Dit vind ik het leukste van mijn reizen. Bij échte mensen in hun échte eigen omgeving te zijn om te zien hoe ze écht leven. Dmitry woont in een vrijstaand huis een kwartier rijden uit Minsk. Alles onderweg is wit van de verse sneeuw en hij staat de oprijlaan schoon te scheppen als ik aankom. Zijn bijzonder prachtige vrouw maakt een heerlijke lunch voor ons klaar terwijl Dmitry me hun stijlvol ingerichte huis laat zien met minimalistische inrichting, zachte kleuren en Japanse accenten. Als laatste laat hij me de kelder zien waar hij, volgens goed Russisch gebruik, een sauna in heeft laten bouwen. Voor ik het weet zitten we samen te zweten en krijg ik er met een bos takken van langs. Dat is de Russische sauna cultuur; heel veel water op de stenen zodat je bijna niet meer kan ademen en met takken op de rug slaan. Na de sauna de ijskoude emmer (gelukkig niet rollebollen in de sneeuw) en uiteraard een glas wodka om de lunch mee te beginnen.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *