Susan Smit

The Butterfly effect

Eigenlijk bestaat er niets ‘kleins’ op deze wereld. Denk maar aan het vlindereffect: Edwards Lorenz’ bekende metafoor van de vleugelslag van een vlinder in Brazilië die maanden later een tornado in Texas kan veroorzaken. Kleine veranderingen kunnen op den duur grote verschillen teweeg brengen. Alles, elk detail, kan van doorslaggevend belang zijn.

In een beeld is het soms niet duidelijk welk detail ervoor zorgt dat we het treffend vinden. Het is een sublieme onderlinge samenhang, een mysterieus evenwicht in alle aspecten, dat maakt dat we iets mooi vinden. Stephanie Pistel, wiens werk vanaf vandaag wordt geëxposeerd bij Falck clinic, heeft oog voor dat hele kleine. Alles in haar foto’s versterkt elkaar. In haar serie The Butterfly Effect staat, hangt, buigt en strekt een jonge vrouw zich uit. Ze lijkt te spelen met de zwaartekracht, alsof ze deze in bedwang heeft.

Wij vrouwen willen het geheim van deze jonge vrouw allemaal weten. Ook wij willen de zwaartekracht die aan onze lichamen trekt trotseren. We willen als vlinders onze vleugels uitslaan en tegen de wind en alle natuurkrachten in omhoog fladderen. We willen oud worden, wijsheid vergaren en vervulling vinden, maar terwijl we dat doen willen we er wel zo mooi en sierlijk mogelijk uit blijven zien.

De jonge vrouw in de fotoserie van Stephanie Pistel draagt witte kleding met strenge, grillige lijnen die de wetenschap lijkt te symboliseren, maar zelf blijft ze sierlijk en natuurlijk. Ook dat is iets begerenswaardig. Het klopt dat de foto’s juist hier hangen, want ze passen bij het uitgangspunt van Falck clinic Zij maken gebruik van de wetenschap, maar het effect blijft altijd natuurlijk ogen. Ik heb zelf mogen ervaren dat deze producten je kunnen ondersteunen om ook na je veertigste de beste versie van jezelf te zijn – jezelf, niemand anders. De serums en crèmes helpen me op een zachte manier, een manier die achting heeft voor mijn leeftijd, persoonlijkheid en imperfecties.

Er bestaat niets kleins. Alles heeft waarde. Alles is van belang voor het grotere geheel.