Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over vitamine B12 ofwel Cobalamine. Jani legt uit waarom B12 zo belangrijk maar ook moeilijk te verkrijgen is voor vegetariërs en Jasmijn zet haar uitzonderingskaart in om een heerlijke melanzane te maken.

De keuken van Jani

Vitamine B12 (cobalamine) is essentieel bij de vorming van gezonde bloedcellen en is vooral bekend geworden door het onderzoek naar pernicieuze anemie; een bepaalde vorm van bloedarmoede. Bij patiënten met deze aandoening bleek dat het eten van rauwe lever de  – anders dodelijke – ziekte kon genezen. In de lever bleek een “intrinsieke factor” aanwezig te zijn die verantwoordelijk is voor de bloedarmoede. Later werd duidelijk dat deze intrinsieke factor noodzakelijk is voor het faciliteren van Vitamine B12, een bouwsteen van hemoglobine dat normaliter wordt opgenomen in de dunne darm. Vitamine B12 kan echter alleen worden opgenomen in de dunne darm, als het gekoppeld wordt aan de “intrinsieke factor”, een stof die in het voedsel aanwezig is of wordt gemaakt door cellen in de wand van de maag. Wanneer men deze vitamine niet goed kan opnemen, of wanneer te weinig van deze vitamine in het voedsel aanwezig is, kan dus bloedarmoede ontstaan.

Vitamine B12 is ook essentieel voor een aantal andere belangrijke lichaamsprocessen. Eén daarvan is productie van DNA. Weefsels met snel delende cellen zullen dus het eerst last krijgen van een tekort aan Vitamine B12. Denk hierbij aan rode bloedcellen, maar ook aan de binnenbekleding van de vagina en basale cellaag van de huid.

Vitamine B12 wordt door micro-organismen gemaakt en komt niet voor in plantaardige voedselbronnen. Dat maakt het voor vegetariërs wat lastiger om voldoende van dit belangrijke stofje in het lichaam te krijgen. Van sommige algen, wieren en paddenstoelen is aangetoond dat er een Vitamine B12-achtige stof wordt gemaakt. Het is echter nog onduidelijk of dit stofje de functie van het echte B12 kan overnemen. Voor vegetariërs kunnen voedingssupplementen of Vitamine B12 injecties dus een goede bron zijn van deze vitamine. In veel ontbijtgranen, in marmite en in veel voedingswaren die voor vegetariers worden geproduceerd, wordt kunstmatig Vitamine B12 toegevoegd.

De Keuken van Jasmijn

Ikzelf eet al het grootste deel van mijn leven vegetarisch en zet zuivel, kaas en eieren ook liever in de ‘hoge uitzonderings – categorie’ wegens ethische bezwaren. Maar af en toe trek ik dus die hoge uitzonderingskaart en dat is vaak wanneer ik in Frankrijk ben. Daarmee krijg ik dus blijkbaar precies genoeg vitamine B12 binnen.
In Frankrijk staat een huisje waar wij voor zorgen. Het behoort al zo’n 60 jaar tot de familie. Prachtig gelegen, op een berg met uitzicht op een vallei met in de verte de zee. Omgeven door kurk en olijfbomen en bosjes met lavendel. In het dichtstbijzijnde dorpje heeft de tijd stil gestaan. Oude mannen zitten op een bankje het wel en wee van het dorp te observeren en begroeten met een tandeloze grijns een toevallige passant, in de prachtige gekleurde huisjes zie je vrouwen uit het raam leunen om de was op te hangen en luidkeels de laatste roddels met hun buurvrouw te delen en in de koele schaduw van de bomen, rollen de jongelui van 60 plus hun ballen over de jeu de boule baan. Ik ga er helemaal in op, kijk de hele nacht uit naar de ochtend waarbij ik in de ‘boulangerie’ in mijn beste frans nonchalant mijn bestelling mag doen van croissants (boter), tarte tatins (ei & boter) en een six cerial (donker brood met zaden…om toch het gevoel te hebben ook iets gezonds te kopen) en begroet vrolijk de mannen op het bankje. Heerlijk vind ik het. Het rare is dat ik er daar ook hele andere eetgewoontes op na houd. We hebben in het huis een grote keuken met alles er op en er aan en toch heb ik nooit zin om mijn, in Nederland favoriete, schuimpjes, gelletjes en toefjes te maken. Op de een of andere manier val ik als ik daar ben altijd terug op de robuuste keuken; (volkoren) pasta met verse tomaten en kruiden, artisjok met walnoten mosterd dip, salades met stukken brood…en melanzane. En die Melanzane is dus wel echt lekkerder met Parmezaanse kaas…tja. Maak kennis met mijn uitzonderingskaart die naast dat het heel erg lekker is, dus ook nog eens wat vitamine B12 in zich heeft

Recept: Melanzane de JASMINE

Voor: 2 personen
Genre: Hoofdgerecht

Dit is niet de typische melanzane die je gewend bent; naast aubergine, kaas en tomaat, maak ik namelijk ook nog extra lagen met courgette. Een heel fijn gerecht dat nog lekkerder smaakt met een glaasje rode wijn…oelala…!

Wat heb je nodig aan ingrediënten

 • 8 tomaten
 • 1 courgette
 • 1 aubergine
 • vers basilicum plantje
 • gedroogde oregano (of vers kan ook natuurlijk)
 • knoflook
 • 1 (rood) uitje
 • 2 bouillon blokjes
 • verse peper
 • Parmezaanse kaas (2 handen vol)
 • Flesje rode wijn om erbij te drinken 🙂

Wat heb je nodig aan keukenartikelen

 • ovenschaal
 • oven
 • (kaas)schaaf
 • rasp (voor als je de Parmezaan nog moet raspen)

Begin met…

Het maken van de tomaten saus. Ontdoe de tomaten van hun velletje door ze te schillen, te stomen of in een heet water badje te leggen en snij ze in stukken in een steelpannetje (zonder het hart). Doet daar twee blokjes bouillon bij, een handje met gedroogde oregano, twee teentjes knoflook, wat verse peper en een gesneden uitje. Zet het vuur niet te hoog en blijf roeren.

Plakken snijden

Hoe dunner de aubergine en de courgette worden gesneden hoe lekkerder, vind ik. Voordeel van het heel dun snijden is ook dat het beter gaar wordt in de oven en je het dus niet hoeft voor te grillen (dat kan natuurlijk ook als je dat wilt). Om de aubergine en courgette te snijden gebruik ik meestal een kaasschaaf. Komen nooit alleen maar perfecte plakjes van maar dat maakt niet zoveel uit.

Stapelen

Nu de tomatensaus klaar is en de plakjes aubergine en courgette zijn gesneden is het een kwestie van stapelen in de ovenschaal. Begin met een laag aubergine, smeer daar een laag tomatensaus overheen en strooi daarover weer wat verse basilicumblaadjes. Leg dan een laag courgette neer met daarover een laagje Parmezaanse kaas en herhaal deze lagen zo’n 3 keer. Doe de schaal dan in een voorverwarmde oven van 200graden voor zo’n 40 minuten. Bon appetit!

Wist je dat…

het best goed is om een klein beetje uit te kijken met de hoeveelheid aan koolhydraten die je eet? Dat geldt met name voor enkelvoudige koolhydraten (wit brood, witte pasta enz) die in het lichaam om worden gezet in suikers en bijvoorbeeld (veel te) hoge pieken veroorzaken in je bloedsuiker spiegel. Bovenstaand recept is dus een prima alternatief voor wanneer je zin hebt in een lasagne maar al aan je koolhydraten max zit.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp