Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine B2. Jani legt uit waarom en waarvoor Vitamine B2 zo belangrijk voor je is en Jasmijn legt uit hoe je met aandacht haar, op de Tibetaans geïnspireerde, dumplings  kan maken.

De keuken van Jani

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is belangrijk voor het zenuwstelsel, de spijsvertering, de vorming van bloedcellen, het gezichtsvermogen en de energiehuishouding. En daarnaast is het ook van belang voor een gezonde huid. De reden dat Vitamine B2 zo belangrijk voor ons lichaam is, ligt aan het vermogen om enzymen te helpen om bepaalde chemische reacties in ons lichaam goed te laten verlopen. Dit doet Vitamine B2 door middel van zogenaamde Redox reacties, waarbij elektronentransport van het ene naar het ander molecuul mogelijk gemaakt wordt. Dit is heel belangrijk voor vele reacties in het lichaam en dus is Vitamine B2 een belangrijke stof voor het normale metabolisme, de normale stofwisseling van het lichaam. Met name de productie van nieuwe cellen, zoals die van de huid, is afhankelijk van Vitamine B2. En hoe sneller de cellen delen, deste steviger, mooier en vitaler de huid is. Vitamine B2 is niet alleen nodig voor de normale functie van het lichaam, het is ook in verband gebracht met bescherming tegen kanker en cardiovasculaire ziektes. Vitamine B2 is een antioxidant en beschermt de cellen in het lichaam tegen schadelijke oxidatieve stress. Vooral in de huid is vanwege UV straling een dreiging van oxidanten. Vitamine B2 kan deze schadelijke stoffen wegvangen en op deze manier de huid beschermen tegen de schadelijke invloed van UV straling. Vitamine B2 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex en is een wateroplosbare vitamine. En omdat het makkelijk door de nieren kan worden uitgescheiden, moeten we er dagelijks genoeg van eten. Al met al is deze vitamine noodzakelijk voor een gezonde huid, nagels, haargroei en een goede gezondheid in het algemeen.

De Keuken van Jasmijn

B2 of Riboflavin zit in mijn meest favoriete etenswaren, kwam ik achter. Het zit in groene bladgroente, zoals spinazie, asperges, erwten, broccoli, avocado, alfalfa, maar ook in volkoren producten, paddenstoelen, soya, amandelen en kruiden als salie, kamille, en peterselie. Het was dus ook niet makkelijk om een recept te bedenken, want zo veel keuze! Dus ging ik googlen. Dat doe ik altijd als ik wat inspiratie nodig heb. Ik geloof dat ik googelde  op ‘spinach recipes” en daarna op ‘almond diner haute cuisine’. Nou ja, in elk geval kwam ik terecht op de pinterest pagina van iemand die een ‘board’ had met foto’s van borden met eten dat meer op expressionistische kunst leek dan op iets dat je in je mond stopt. Prachtige bouwwerken omringd met kleurige stippen patronen en smaakmakende schuimende sauzen. Daar kan ik dus echt heel blij van worden. Want als je zo’n soort bord voor je hebt, betekent het ook dat er heel veel liefde en aandacht in zit. En doordat het er zo prachtig uitziet en met zoveel liefde is bereid, eet je het ook bewuster en met meer respect. En dat is natuurlijk weer heel goed voor je spijsvertering. Dat eten met respect heb ik ooit geleerd van een Vietnamese Zen buddhist; Thich Nhat Hanh. Dat heeft overigens niet perse direct iets met mooi eten te maken maar wel met de manier waarop je eet als je zo’n kunstig bord voor je hebt. Dan vraag je je toch af waar die rode stippen van zijn gemaakt? Of dat groene ‘poefje’?, probeer je te analyseren wat er in zit, bedenk je je dat je nooit had geweten dat een courgette ook zo kon smaken en vraag je je af wat er allemaal mee is gedaan voordat het zo’n schuimige substantie werd.  Wat ik leerde bij Thich Nhat Hanh was, voordat ik aan een bord met eten begon, eerst dat bord met eten eens goed te bekijken om vervolgens de hele weg, van zaadje tot bord, te visualiseren. Het idee was om iedereen en alles te bedanken voor zijn aandeel in het eten dat voor mij lag; de aarde, de zon, de regen, de boer, de vrachtwagen chauffeur…enzovoort. Hierdoor kreeg je niet alleen ontzag voor wat er voor je lag maar werd je je ineens veel meer bewust van de verschillende smaken en substanties, wanneer je uiteindelijk een hap in je mond had. En echt, het eten smaakte hierna echt anders. Probeer het zelf maar eens. De ervaring van het eten is dus minstens zo belangrijk als het eten zelf. Dat is een beetje het punt dat ik wil maken. Het maakt echt wel uit hoe het er uit ziet en ja, ik weet dat het toch wel allemaal samen komt in je maag, maar daar hebben je zintuigen weinig aan. Het gerecht van vandaag ziet er mooi uit, bestaat bijna helemaal uit B2 houdende ingrediënten en is een smaakexplosie in je mond. Schrok dat maar eens op.

Recept: Spinazie dumplings in een badje

Voor: 2 personen
Genre: Tussengerecht

Dit gerecht hoort niet echt in een specifieke keuken thuis (ik heb het zelf bedacht) maar laten we zeggen dat het licht geïnspireerd is op de Tibetaanse momo. De vulling voor de dumplings/envelopjes/ravioli maak ik met (verse) spinazie, zijden tofu, shitake, ui, knoflook en kruiden en de bouillon is op basis van verse gember en een hoop ander lekkers.

Wat heb je nodig aan ingredienten:

 • Ofwel wonton vellen ofwel bloem, zout en water
 • 1 pak spinazie
 • 1 bakje shitake
 • ½ pakje zijden tofu
 • 5 Waterkastanjes
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 Ui
 • Gember
 • Zout
 • Peper
 • 1 Chili
 • Koriander
 • Limoen
 • Limoenblad
 • Citroengras
 • 6 peperkorrels
 • koriander zaadjes
 • Champignon bouillon
 • Sojasaus
 • Paddenstoelen
 • Bosui
 • Amandelschaafsel

Wat heb je nodig aan keukengerei?

 • Stomer (kan machine zijn of gewoon een bamboo stoommandje)
 • Als je de deeg zelf maakt; een deegroller
 • Rasp
 • En een sauspannetje/koekenpan

Deeg / wonton

Op zich is het niet zo ingewikkeld om het deeg voor de dumplings zelf te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is bloem, zout en water.; 1 1/2 kopje bloem, 1/4 theelepel zout en een klein scheutje water. Kneed het tot het een deegbol is, zet het even opzij totdat je de rest klaar hebt en voila. Het werk zit m vooral in het maken van de kleine deegvelletjes. Hoe dunner ze namelijk zijn, hoe lekker de uiteindelijke envelopjes. Maar je kan het je er ook iets gemakkelijker vanaf maken door wonton velletjes te halen bij de toko. Dat scheelt aardig wat tijd en is eigenlijk net zo lekker.

Heldere bouillon maken

Pak een klein steelpannetje en doe daar een groot glas water in. Doe daar ook een blokje paddenstoelen bouillon bij of, als je dat niet hebt, een blokje gewone groente bouillon. Rasp een stuk gember (5 cm) boven het pannetje, doe de chili erbij in stukjes. Kneus 2 stengels citroengras en 1 teentje knoflook en doe dit er eveneens bij. Verder voeg je de geraspte schil van de limoen, 1 theelepel limoensap, 3 limoenbladeren, 6 peperkorrels, een stuk of 10 koriander zaadjes, een scheutje (1 eetlepel) soyasaus toe. Laat het rustig een beetje koken op een laag vuur zodat alle smaken goed in de bouillon trekken. Proef het af en toe even en als het nog iets zouter moet doe je er nog een scheutje soya saus bij.

dumpling vulling

Snij de shitake is kleine stukjes, samen met de ui en wok/bak deze in een koekenpan. Voeg daar op het laatst ook de 2 teentjes knoflook aan toe en roer het nog een paar keer om. De reden dat ik de knoflook altijd op het laatste toevoeg is omdat het dan nog die typische knoflook smaak behoudt die ik zo lekker. Leg de shitake mix apart en wok daarna de spinazie kort. Er komt vaak nog veel vocht vrij wanneer je spinazie bereidt, zeker wanneer je de spinazie hebt moeten wassen van te voren. Belangrijk is echter dat de vulling zo droog mogelijk is. Hoe vochtiger, hoe moeilijker je de envelopjes dicht kan plakken. Je kan de spinazie dus even ‘uitknijpen’ met je handen, of het in een zeef doen en de spinazie met een lepel aanduwen zodat het vocht eruit gaat. Snij de spinazie nog een beetje aan en meng het vervolgens met de shitake mix. Voeg daar ook de zijden tofu aan toe en de waterkastanjes (in kleine stukjes), meng het geheel met elkaar en breng op smaak met zout en peper (niet te veel zout want de bouillon die erover heen komt is ook al vrij zout)

Dumplings maken

Pak een klein stukje deeg en rol het flinterdun met een deegroller. Snij met een mesje een cirkel uit die ongeveer 6 cm doorsnede heeft. Of pak dus gewoon een wonton velletje. Leg in het midden een schepje van de spinazie vulling. Leg daar bovenop weer een velletje en sluit de zijkanten door deze met een vork goed aan te drukken. Maak zoveel dumplings als je wilt en stop ze vervolgens in de stomer of stoommandje op een stukje ovenpapier (anders gaan ze plakken) Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Stoom ze voor ongeveer 15 minuten.

Laatste dingetjes

Bak de paddenstoelen in een koekenpan met lekker wat zout en peper en misschien zelfs een klein beetje soyasaus. Rooster ook het amandelschaafsel kort in een ‘droge’ pan (zonder olie) zodat ze mooi goudbruin worden.

Bord opmaken

Giet allereerst de bouillon door een zeef ‘schoon’ zodat er geen stukje van het een of het ander meer in zit. Leg ongeveer 3 gestoomde envelopjes op een bord en giet daar voorzichtig wat bouillon overheen (niet te veel, het is geen soep). Leg verspreid over het bord wat paddenstoelen. Strooi er als laatste nog wat verse koriander, flinterdunne reepjes bosui en het geroosterde amandelschaafsel overheen. Mmmm, mijn lievelings…

Wist je dat…

…B2 makkelijk vernietigd wordt door licht, maar ook door sommige antibiotica en alcohol. Het is daarom belangrijk B2 houdende producten op een donker plekje, en vooral niet te lang, te bewaren.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp