Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine B3. Jani legt uit waarom en waarvoor Vitamine B3 zo belangrijk voor je is en Jasmijn legt uit hoe je, zelfs als je geen zin hebt om te koken, een heerlijke en voedzame Thaise tomatensoep kan maken.

De keuken van Jani

Niacine (ook wel nicotinezuur genoemd) en niacinamide (ook wel nicotinamide genoemd) zijn gelijk aan effectiviteit en kunnen in het lichaam in elkaar worden omgezet. De verzamelnaam van deze twee stofjes is Vitamine B3. Vitamine B3 helpt als coenzym bij enzymatische reacties en is belangrijk voor de energievoorziening van de cellen in het lichaam. Het stimuleert de bloedsomloop, met name in de kleinere bloedvaten en vermindert het cholesterol gehalte in het bloed. Ook de werking van het zenuwstelsel heeft baat bij vitamine B3 en tot slot is het verantwoordelijk voor een gezonde huid. Het is aangetoond dat Vitamine B3 een stabiliserende werking kan hebben op de barrièrefunctie van de huid doordat het bijdraagt aan hydratatie van de huid, met name in de verhoornende huidlaag van de opperhuid. Daarnaast stimuleert Vitamine B3 de aanmaak van belangrijk huideiwitten zoals keratine. Het versnelt de differentiatie van de belangrijkste opperhuidcellen, verbetert de huidstructuur, vermindert rimpels en beschermt tegen zonneschade. Tevens laat Vitamine B3 anti-ontstekingseigenschappen zien bij acne en rosacea en verbetert het pigmentproblemen.

Wanneer je (te) veel vitamine B3 tot je neemt, bijvoorbeeld door het slikken van (te veel) supplementen, kunnen vanwege de verhoogde doorbloeding, de huid, vingers en tenen erg warm aanvoelen.

Wanneer je te weinig vitamine B3 tot je neemt, wat niet erg waarschijnlijk is in de westerse wereld, kan de huid geïrriteerd en zelfs ontstoken raken. Ook kan een tekort effect hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen. Als deze verschijnselen optreden is er meestal sprake van de ziekte “Pellagra”, wat “ruwe huid” betekent.

De Keuken van Jasmijn

B3 of niacine is, net als alle vitamines uit het B-complex, wateroplosbaar. Dat betekent dat je lichaam het niet op kan slaan en je dus moet zorgen dat je er dagelijks genoeg van eet. Gelukkig zit B3 in heel veel verschillende voedingswaren zoals dadels, avocado’s, broccoli, noten, aardappelen, volkoren producten, tomaten en zelfs in koffie. Het komt in het westen gelukkig maar weinig voor dat er een tekort op de loer ligt. Alleen mensen met zeer slechte voedingsgewoonte, alcoholisten en mensen met sommige soorten van langzaam groeiende tumoren (werd mij verteld) zouden een verhoogd risico op een niacine deficiëntie kunnen hebben.

Ik maakte in Bangkok voor het eerst kennis met vitamine B3. Ik stapte een apotheek binnen om te vragen om wat melatonine tabletjes. Ik kwam namelijk net aan, had een bonkend hoofd van veel te weinig slaap door huilende baby’s in het vliegtuig en de continue zoektocht naar de perfecte slaaphouding en wilde zo snel mogelijk weer met rede en aandacht in het leven komen te staan. Melatonine ging mij daarbij helpen. Al gauw kwam ik in gesprek met de prachtige dame achter de toonbank. Dat ging natuurlijk over waar ik vandaan kwam, waar ik naar toe ging, of ik was getrouwd en over de hyperpigmentatie op mijn gezicht. Er zijn veel mensen die het daar graag met me over willen hebben, zo blijkt. Ze vertelde dat zij dat ook had toen zij zwanger was – nee, ik was niet zwanger. Ze leek enigszins teleurgesteld. Aandachtig keek ze me aan, kneep haar ogen een beetje samen en gaf een resolute opdracht aan het meisje dat naast haar stond. Voor ik wist lag er op de toonbank, naast mijn potje melatonine, een tube ondefinieerbare crème en 2 potjes met vitamine B3 tabletjes. “Velly good fo you skin” zei ze. Waarom niet, dacht ik. Het is het proberen waard en daarnaast was ik ook te moe om nee te zeggen.
De crème heb ik toch maar niet uitgeprobeerd maar de B3 tabletjes ben ik braaf gaan slikken. Toen ze op waren ben ik erop gaan letten om bewust ten minste twee B3 houdende voedingsstoffen per dag te eten en tja, geloof het of niet maar ik denk dus echt dat het werkt. Maar probeer het zelf uit en be your own judge.

Vandaag als B3 receptje een ongelooflijk lekker doch simpel Thai style (we blijven even in Thailand) soepje van tomaten, limoenblad en cocosmelk.

Recept: Thai tomatensoep

Voor: 2 personen
Genre: Voorgerecht

Ik noem het een Thais soepje maar moet bekennen dat ik het nog nooit op een Thaise menukaart heb gezien. Heel ergens in de verte lijkt het misschien een beetje op de populaire Thom Kha Gai (cocos soep) maar eigenlijk ook weer helemaal niet. Het is in elk geval heel erg lekker en zo makkelijk te maken dat zelfs als je echt geen zin hebt om te koken het in en handomdraai klaar is.

Wat heb je nodig aan ingrediënten:

 • 8 tomaten
 • 1 groentebouillon blokje
 • 175/200 ml cocosmelk
 • 6 limoenbladeren
 • 1 rode chili
 • Koriander (kan ook zonder als je er niet van houdt)

Eventueel:

 • champignons
 • taugé

Wat heb je nodig aan keukengerei?

 • blender
 • stomer (kan ook zonder)
 • steelpan

Tomaten pellen

Je kan tomaten natuurlijk met een mesje schillen, maar als ze bijvoorbeeld wat zacht zijn, is het beter om ze op een andere manier van hun velletje te ontdoen. Dan hou je je kleren gemakkelijker schoon. Ik maak en kruisje in het vel en stop ze even een paar minuten in de stomer.

Soep maken

Als de velletjes van de tomaten een beetje los zijn gelaten, laat je ze heel even afkoelen voordat je de velletjes eraf haalt. De gepelde en in stukjes gesneden tomaten doe je in een pannetje, zonder het hart. Hierbij doe je een blokje bouillon, 6 limoen bladeren en de chili. Hoeveel je van de chili gebruikt is afhankelijk van hoe pittig je het hebben wilt. Je zet het pannetje op een laag vuur en je roert het af en toe. Als alle stukjes tomaat zacht zijn en het al op een soort klonterige soep lijkt, haal je het pannetje van het vuur. Pak een vork of iets anders en vis de limoenblaadjes uit het pannetje. Vervolgens giet je de tomatensoep in de blender, voeg de cocosmelk toe en blender het tot een mooie egale soep. Het kan zijn dat de soep iets te koud is als de cocosmelk die je hebt toegevoegd bijvoorbeeld uit de koelkast komt. Zet het in dat geval weer even terug op het vuur. Je kan nu ook even proeven of de soep op smaak is. Voeg zout en peper toe naar wens.

Kom opmaken

Meestal doe ik er alleen een plukje koriander op. Maar als je de soep als een gevulde maaltijdsoep wilt eten kan dat ook heel goed! Doe er dan stukjes champignons bij die je hebt gekookt in de tomaten (er wel uithalen voordat je de tomaten in de blender doet en er daarna weer in doen) en een handje taugé dat je nog heel even mee laten pruttelen.

Eetsmakelijk!

Wist je dat….

Niacine oplost in water. Het is daarom aan te raden om de groente in zo weinig mogelijk water te koken en in niet al te kleine stukjes. Stomen en wokken zijn nog betere opties.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp