Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine B5. Jani legt uit waarom en waarvoor Vitamine B5 zo belangrijk is voor je hoofd en huid en Jasmijn maakt in een handomdraai een heerlijke zomerse avocado tartare.

De keuken van Jani

Vitamine B5, ofwel pantotheenzuur, maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex, een complex van wateroplosbare vitamines. In het lichaam maakt het deel uit van co-enzym-A (Co-A) en speelt daarmee een belangrijke rol in de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Hiermee draagt Vitamine B5 bij aan de voorziening van energie en de reactie van ons lichaam op stress. Daarnaast is deze vitamine van belang bij de vorming van een aantal hormonen en van cholesterol. Vitamine B5 is van belang voor de vorming van steroide hormonen. Deze hormonen hebben een belangrijke functie bij stressreacties en hebben een rustgevende werking op ontstekingen. Vitamine B5 zorgt het voor een goed functionerend zenuwstelsel doordat het nauw betrokken is bij de synthese van neurotransmitters, de signaalstofjes waarmee zenuwen met elkaar communiceren. De neurotransmitter Acetylcholine is van groot belang voor de inwendige communicatie in het brein en Vitamine B5 is onmisbaar voor het aanmaken van deze neurotransmitter. Tekorten aan Vitamine B5 kunnen dan ook leiden tot geheugenstoornissen en leerproblemen.

Vitamine B5 is ook van belang voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes, de erythrocyten. Deze bloedcellen transporteren het zuurstof naar de weefsels. Op deze manier is Vitamine B5 dan ook van belang voor een goede doorbloeding van bijvoorbeeld de huid. Tot slot wordt Vitamine B5 in verband gebracht met het ontstaan van acne. Een nieuwe gedachte in de wetenschappelijke literatuur is dat een tekort aan Vitamine B5 de oorzaak zou kunnen zijn van het ontstaan van acne. Vitamine B5 heeft verder een mosturizing effect, een goede invloed op de vochthuishouding van de huid. Dexapanthetol, Pro-Vitamine B5, wordt al jaren succesvol toegepast bij de behandeling van wonden omdat het de wondgenezing stimuleert. Deze eigenschap is van belang wanneer de huid schraal, ruw, geprikkeld of gesprongen is. De huid kan zich met Vitamine B5 herstellen en de natuurlijke vitaliteit behouden.

De Keuken van Jasmijn

Ik las laatst een artikel in het Volkskrant magazine. Dat ging over iemand die trainde voor de titel ‘geheugen grootmeester’. Wereldwijd schijnen er 122 mensen te zijn die zich geheugen grootmeester mogen noemen en honderden die daar hun best voor doen. Degene die werd geïnterviewd vertelde aan Volkskrant magazine dat hij een gemiddeld geheugen heeft maar dat hij gewoon heeft geleerd hoe hij het geheugen moet gebruiken. Kijk, dan wordt het interessant. Want daarmee komt een goed geheugen ook binnen ons handbereik. Ik dacht altijd dat mijn geheugen boven gemiddeld goed was. Dat idee kreeg echter wat barsten toen ik niet lang geleden een reünie had met een aantal mensen van de lagere school. Zoals het hoort bij een reünie, werd er niet bezuinigd op het ophalen van herinneringen. Zo’n 90 procent van de verhalen, waar ik bij een groot deel een niet onbelangrijke rol zou hebben gespeeld, verdwaalden volledig in mijn linker hersenhelft en mistten elke vorm van aansluiting bij mijn eigen herinneringen. Dat zette me dus toch aan het denken. Ik ben daarna in wat artikelen gaan spitten om te proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe voeding, naast de trukendoos van deze aankomende geheugen grootmeester, een goede impuls zou kunnen geven aan je hersenen en in het bijzonder je geheugen. Daar kwamen evidente resultaten uit als, genoeg slaap en gezond eten, maar met genoeg nuance. Om te kunnen presteren hebben je hersencellen glucose nodig. Waar, in de meeste delen van het lichaam, vetten en eiwitten omgezet kunnen worden in glucose en dit weer in de spieren opgeslagen kan worden, is dit proces in je hersenen niet mogelijk. Voor je brein is het dus belangrijk dat je goed verspreid over de dag eet, zodat er een constante toevoer van glucose plaatsvindt, liefst ook met ‘langzame suikers’. Dus kleine beetjes eten over de hele dag is niet alleen goed voor de lijn maar dus ook voor je hersenen. Voeg daar nog eens voldoende vitamine B5-houdende producten aan toe (zoals avocado, broccoli, paddenstoelen en brouwersgist)  en je wordt, naast dat je een mooie egale en stralende huid krijgt, ook nog eens hartstikke slim. Ik bedoel maar.

Recept: (Overstroomde) Avocado Tartare

Voor: 2 personen
Genre: Voorgerecht / tussengerecht

Heel gemakkelijk, voedzaam en mooi gerecht. Heerlijk voor als lunch of voorgerecht op een zwoele lenteavond (ai…) met een glaasje witte wijn.

WAT HEB JE NODIG AAN INGREDIËNTEN:

 • 1 avocado
 • 1 limoen
 • 1 tomaat
 • zongedroogde tomaten
 • halve rode ui
 • half teentje knoflook
 • bosje koriander
 • olijfolie
 • 1 paprika
 • zout
 • peper
 • broccoli/tuinkers
 • sneetje brood

Wat heb je nodig qua keuken gerei

 • mes
 • bakje om de vorm mee te maken
 • ovengrill
 • keukenmachine
 • blender

ALLEREERST; dressing maken

Doe een half knoflookje, een halve ui, wat olijfolie, een bosje koriander en wat zout in de keukenmachine en blender dit semi glad.

De Avocado Tartaar

Snij de avocado, de tomaat en de stukjes zongedroogde tomaat in kleine blokjes en doe deze samen in een rond vormpje. Druk het lekker een beetje stevig aan.

Gegrilde paprika

Gril de paprika in de oven, met het velletje naar boven, totdat het velletje zwart is. Laat het dan even afkoelen om vervolgens de schil eraf te pellen. Doe de paprika in de blender met een klein beetje zout, peper en olijfolie en blender het helemaal glad tot een dikke mouse.

Bord opmaken

Keer het vormpje ondersteboven op je bord, besprenkel het met de dressing, doe daar bovenop wat tuin en broccoli kers, rooster de broodjes en wees creatief met de gegrilde paprika mouse. Bij mij was het deze keer iets te dun, vandaar het een soort rode overstroming lijkt. Maar all is good. Veel (eet) plezier!

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp