Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Van­daag gaat het over vi­ta­mi­ne B7/8 ofwel Biotine. Ja­ni legt uit waar­om Biotine ook wel vitamine H wordt genoemd door zijn gunstige effecten op haar en huid en Jas­mijn legt uit hoe je een heerlijke frisse en smaakvolle salade maakt, vol met Biotine.

De keuken van Jani

De term vitamine B7 wordt gebruikt om diverse essentiële verbindingen mee aan te duiden, zoals inositol, nicotinezuur, carnitine en biotine. Biotine is hiervan de belangrijkste. Biotine is daarnaast ook wel bekend als Vitamine B8. In plaats van Vitamine B7 of Vitamine B8 kunnen we het dus beter over biotine hebben. Deze vitamine werd al in 1989 ontdekt en werd toen Vitamine H gedoopt vanwege de gunstige effecten op de huid en het haar. Het blijkt dat Biotine een belangrijke bijdrage levert aan de productie van keratine. Keratine is het belangrijkste eiwit dat door de opperhuid wordt gemaakt. De meeste cellen van de opperhuid, de epidermis, zijn dan ook de keratinocyten. Maar ook de nagels en het haar bevatten veel keratine en daarom is biotine een belangrijke stof voor een gezonde huid, gezonde nagels en gezond haar. Daarnaast is biotine erg belangrijk in de energiehuishouding. Het is verantwoordelijk voor de omzetting van bloedsuiker en vetten en is nodig voor de opname van vitamine C uit de ingewanden. Als co-enzym helpt biotine om koolhydraten en eiwitten om te zetten in energie.

Uit dierstudies is gebleken dat een tekort aan biotine een verhoogde kans kan geven op teratogenese (ontwikkeling van een misgeboorte). Bij mensen is het aannemelijk dat een tekort aan biotine dit ook kan veroorzaken.

Omdat biotine belangrijk is voor groei en herstelprocessen van de huid, het haar, de nagels, de zenuwen en het beenmerg, wordt het vaak ingezet bij haaruitval en haargroeiproblemen. Het wordt zelfs in shampoos verwerkt, maar het effect daarvan is twijfelachtig, aangezien biotine niet door de huid wordt geabsorbeerd als je het er op smeert. Een biotine-rijk dieet kan meewerken aan een optimaal functionerende huid doordat de huidcellen beter gevormd kunnen worden en bij beschadiging beter kunnen herstellen bij aanwezigheid van biotine.

De Keuken van Jasmijn

Net als alle B vitamines is ook Biotine een wateroplosbare vitamine en is te vinden in bijvoorbeeld verschillende groene bladgroentes zoals Swiss chard, pinda’s, saskatoon bessen (soort blauwe bes), noten en volkoren producten. Aangezien we nog geen enkele salade hebben gemaakt voor Looking Good Food, lijkt die Swiss Chard mij een uitermate goede aanleiding daarvoor. Daarnaast heb ik de laatste tijd bijzonder veel salades gemaakt omdat de een na de ander om mij heen “low-carb”, “only green” of ander soort diëten aan het volgen is. Zal wel iets te maken hebben met de aankomende zomer waar iedereen zich weer stralend en top-fit in hun zwemkledij wil hullen.

Ik hou van salades. Heel veel. Maar wel alleen als ze goed zijn klaargemaakt. Open deur, zou je kunnen zeggen, maar oh oh oh wat worden er nog slechte salades gemaakt. Doodzonde. Mijn ideale salade is vers, zonder dingen uit blikjes, tubes of potjes en met een zelfgemaakte dressing. Een must. Dat brengt mij tot regel nummer 1 in mijn keuken; geen voorbewerkt voedsel.

De primaire reden dat ik voorbewerkt voedsel (blikjes, tubes, potjes ed) vermijd is omdat ik het niet lekker vind. Doperwtjes uit blik smaken bijna het zelfde als haricot verts en hebben niets van hun eigen textuur over. In rode pastasauzen is zo veel suiker toegevoegd dat je de smaak van tomaten en basilicum nergens meer in terug weet te vinden en je net zo goed een hap ingedikte ranja kan eten. Suiker en veel andere zoetstoffen is slecht. Dat weten we natuurlijk al lang. Waar minder over bekend is, zijn de effecten van de additieven die in veel voorbewerkt voedsel aanwezig zijn.

Een voedingsadditief of voedseladditief is een stof die wordt toegevoegd aan veel voedingsmiddelen die je in de supermarkt koopt. Voedingsadditieven worden voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld als kleurstof, conserveermiddel, antioxidant, emulgator, stabilisator, zoetstof, smaakstof, geurstof of smaakversterker. Naast synthetisch, zijn er ook veel additieven die gewoon gemaakt zijn van natuurlijke stoffen, zoals b.v. vitamine C, citroenzuur, of rode bieten. Maar ook de natuurlijke stoffen zijn echter niet automatisch ongevaarlijk. De sterkste giffen komen immers uit de natuur. Veel mensen reageren dan ook allergisch of intolerant na het eten van een product dat een of meer voedingsadditieven bevat en kunnen daardoor bijvoorbeeld een onrustige huid krijgen. Ikzelf wil gewoon graag weten wat ik eet. Omdat het leren waar alle additieven van gemaakt zijn en welke gevolgen dit mogelijk met zich mee zou brengen een studie op zich zou betekenen, kies ik voor de gemakkelijke weg; zo min mogelijk voedsel met additieven en zoveel mogelijk zelf maken. Dat is heus niet zoveel werk als dat je denkt. Zo kun je ook veel beter bijhouden hoeveel suikers en vetten je per dag tot je neemt en hoe je op bepaalde stoffen reageert.

Recept: Zomerse groene kruidensalade

Voor: 1, 2….6 of 10 personen?
Genre: Voorgerecht / bijgerecht

Een heerlijke kleurige en geurige en vooral smaakvolle zomerse salade met een zacht zoet-zure dressing van honing en citroenschil.

Wat heb je nodig aan ingrediënten

 • Swiss chard (of Red chard)
 • Baby spinazie
 • Rucola
 • Veldsla
 • Waterkers
 • Andere sla soorten die je kunt vinden
 • Verse munt
 • Verse basilicum
 • Verse rozemarijn
 • Verse tijm
 • Verse peterselie
 • Verse bieslook
 • Tuinkers
 • Broccolikers
 • Kiemen
 • Eetbare bloemen (indien beschikbaar)
 • Walnoten
 • Verse vijgen
 • Pijnboompitten
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • (Rauwe) honing
 • Citroen
 • Olijfolie
 • Balsamico

De Basis

Afhankelijk van voor hoeveel mensen je de salade maakt en of het is bedoeld als voorgerecht, bijgerecht of hoofdgerecht, pak je van alle verschillende soorten sla een grote hand vol en doe dit in een grote kom. Snij dan alle verschillende kruiden (munt, bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, peterselie) in stukjes en hussel dit door de salade. Doe hetzelfde met de tuinkers en broccoliekers en al de andere slasoorten en kiemen die je hebt kunnen vinden.

Nootjes en zaden

Noten en zaden even kort roosteren in de pan; daardoor worden ze in hun smaak versterkt.

Dressing maken

Doe drie eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamico in een kommetje en voeg daar een grote theelepel (rauwe) honing aan toe. Was de citroen grondig en rasp vervolgens de schil er van af. Voeg de citroenschil ook toe aan het kommetje. Snij de citroen doormidden en pers wat sap er uit. Voeg het sap ook toe. Mix het geheel goed met elkaar, proef even hoe het smaakt en voeg naar smaak nog wat zout, peper of iets meer balsamico toe.

Afmaken

Strooi de nootjes en zaden over de salade uit en verdeel de eetbare bloemen over de kom of het bord. Vlak voor het opdienen, verdeel je met een theelepeltje de dressing over de salade. Doe je dit al eerder, dan kan de salade namelijk een beetje sompig worden. Als laatste kun je de vijg, die je kort in de koekenpan met een beetje honing hebt opgebakken, in vier stukjes snijden en helemaal bovenop de salade leggen.

Eetsmakelijk!

Wist je dat

Het ook heel lekker is om de schil van een sinaasappel te gebruiken voor de dressing van een salade? Waanzinnig lekkere combinatie hiervoor is bijvoorbeeld een verse erwtensalade met munt. Dat wellicht voor een volgende keer…

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp