Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over foliumzuur. Jani legt uit waarom en waarvoor foliumzuur zo belangrijk voor je is en Jasmijn maakt een heerlijk, winters gerecht met foliumzuur in de hoofdrol.

De keuken van Jani

Het meest bekend is foliumzuur om zijn belang tijdens de zwangerschap, omdat het een rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van het foetus. Maar ook voor volwassenen is foliumzuur van groot belang voor het optimaal functioneren van het lichaam. Foliumzuur verlaagt de homocysteïne spiegel in het bloed. Een verhoogde spiegel geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Foliumzuur is belangrijk bij het volwassen worden van rode bloedcellen en tekort aan foliumzuur kan dus leiden tot bloedarmoede. Andere functies van foliumzuur hebben te maken met het DNA: het is betrokken bij de vorming van nucleotiden, de bouwstoffen van het DNA. Daarom is foliumzuur belangrijk voor celdeling en groeiprocessen in het lichaam. Ook voor de huid heeft foliumzuur daarom een belangrijke functie. De celdeling van keratinocyten (de verhoornende cellen op de opperhuid) wordt steeds langzamer naarmate we ouder worden. Door te zorgen dat je genoeg foliumzuur tot je neemt, rem je deze cellen niet nog meer af en help je je huid in goede conditie te blijven.

Omdat foliumzuur veel in groene bladgroente voorkomt, werd de naam foliumzuur aan deze stof gegeven (folium betekent blad in het Latijn). Het is belangrijk om genoeg foliumzuur tot je te nemen, omdat het menselijk lichaam dit niet zelf kan maken; het is een essentiële vitamine. Makers van dieet richtlijnen in de VS zijn het er over eens dat suppletie van foliumzuur goed is voor de gehele bevolking, omdat een teveel aan foliumzuur nauwelijks voorkomt. Er zijn geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur schadelijke effecten heeft.

De Keuken van Jasmijn

Vandaag ging ik voor inspiratie naar de biologische markt om te kijken welke foliumzuur houdende seizoensgroente ik kon vinden. Elke keer als ik er ben, vraag ik me af waarom ik er niet vaker heen ga. Heerlijk, die kleuren, geuren en gezelligheid. Houten kisten met bietjes waar de aarde nog aan zit, kratten met winterpostelijn (!!!) en andere typische wintergroente, sappige appels en peren uit de Beemster, ik kon mijn geluk niet op. Ik kom ook altijd thuis met veel meer dan ik van plan was te kopen. Alles ziet er namelijk zoo verrukkelijk uit! Het komt ook regelmatig voor dat ik een “vergeten groente” tegenkom waar ik nog niet eerder mee hebt gewerkt. En die moet ik dan gewoon hebben. Er zit niets anders op. Ik vind het belangrijk om zo veel mogelijk groente van het seizoen en uit de regio te eten. Niet alleen omdat het best belastend is voor het milieu om groente uit Zuid Amerika over te laten komen (en ook een beetje raar als we zelf ook voldoende fruit en groente verbouwen) maar ook omdat groente uit het seizoen en uit de regio over het algemeen de meeste vitamines houden omdat er een kortere lijn is tussen de oogst en het bord van de consument. De groente krijgt de meeste tijd om zich te ontwikkelen zeg maar.

En het schijnt dus ook nog dat groentes last kunnen hebben van een jetleg als ze te lang opgeslagen zijn geweest in een donkere ruimte. Geen grap. Dit blijkt uit een reeks experimenten die Amerikaanse biologen uitvoerden met onder meer kool, spinazie, sla en worteltjes. De wetenschappers ontdekten dat de groenten, ook na de oogst, overdag stoffen aanmaken die beschermen tegen vraat door ongedierte, die voor ons mensen weer heel gezond kunnen zijn. Groenten die hun gevoel van dag en nacht kwijt zijn, bijvoorbeeld doordat ze in een donkere koelkast of juist veel in kunstlicht in de winkel hebben gelegen, maken minder van de stoffen aan. Ze hebben een ‘jetlag’ en zijn gevoeliger voor vraat, kunnen anders smaken of minder rijk zijn aan gezonde stoffen (bron: Volkskrant). Fantastisch toch? Dus voor mij reden temeer om hier een beetje op te letten. Dus nu geen asperges uit Peru (waar in principe dus wel foliumzuur in zit) maar spinazie of winterpostelijn, (yum!) Foliumzuur is verder te vinden in andere groene bladgroente, broccoli, bonen en linzen en citrusvruchten als sinaasappel en grapefruit.

Recept: linzen salade met spinazie en sinaasappelsaus

Voor: 2 personen
Genre: Hoofdgerecht/lunch

Eigenlijk doet de titel van dit gerecht, het gerecht geen eer aan. Het is namelijk zoveel meer dan een linzensalade met spinazie en sinaasappelsaus….man, wat is dit lekker. Ik heb dit gerecht een paar keer uit geprobeerd voordat ik m aan jullie durfde te presenteren en ben dus nu echt heel blij dat het werkt. Zoet, zout, zuur, scherp en zacht, alles zit er in. Inclusief Foliumzuur (en een hoop meer) dus. Enjoy!

Wat heb je nodig aan ingredienten

 • Linzen
 • Gomasio (biowinkel)
 • Olijfolie
 • Balsamico
 • Verse bieslook
 • Verse blad peterselie
 • Een rood uitje
 • 6 zwarte olijven
 • 4 gedroogde tomaatjes
 • 6 Bio kleine tomaatjes
 • Spinazie
 • 1 knoflook
 • 2 Sinaasappels
 • Kaneel
 • Kolselderij
 • Pistache nootjes
 • Amandelmelk
 • Rode Zuring
 • Amandelschaafsel

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • Blender of staafmixer
 • Verschillende zeven
 • Wok/koekenpan
 • Sauspannetje
 • Steelpannetje

De linzen

Je hebt heel veel verschillende soorten linzen; groot, klein, die een prutje worden als je ze kookt (de oranje bijvoorbeeld) en linzen die stevig blijven. Voor dit gerecht heb je degene nodig de stevig blijven. Doe, voor twee personen, twee handen vol met linzen in een pannetje met water en zet dit op het vuur. Blijf het in de gaten houden; te harde linzen zijn niet lekker maar als ze te zacht en papperig zijn is het ook geen feest.

Ondertussen kun je andere dingen doen. Wanneer de linzen klaar zijn, doe je ze in een bakje en voeg je daar een fijngesneden rood uitje, fijngesneden zwarte olijven en zongedroogde tomaten aan toe (niet die uit een potje alsjeblieft. Koop ze bij een Italiaan, dat is vele malen lekkerder). Doe hierbij ook flink wat platte peterselie en bieslook, 4 eetlepels Gomasio, een flinke scheut olijfolie (3 ongeveer) en een klein scheutje (1 eetlepel) balsamico.

De knolselderij puree

Ik hou dus helemaal niet van knolselderij en kan me zomaar voorstellen dat er meer zijn zoals ik. Ik beloof echter plechtig dat deze puree ook in de smaak valt bij deze mensen. Snij de knolselderij in stukjes en kook ze in amandelmelk in plaats van water totdat de stukjes zacht zijn en er nog wel een bodem amandelmelk over is. Doe dit alles in een blender (kan ook met staafmixer natuurlijk) samen met een handje gepelde, zoute pistachenoten en blender het glad. Je wilt geen stukjes in deze puree dus ik doe de puree ook nog door een semi grove zeef en druk dit erdoor heen zodat er een gladde puree over blijft.

Sinaasappelsaus

Belangrijk hierbij is dat je biologische sinaasappels gebruikt aangezien je ook de schil gebruikt. Pers de sinaasappels en snij een stuk van de schil af . Doe de sap en het stuk schil in een steelpannetje en voeg daar wat kaneel en wat aardappelzetmeel aan toe. Zet het op een laag vuurtje en blijf roeren. Wanneer het indikt, haal het van het vuur en giet het door een kleine zeef af.

Kleine tomaatjes

Rooster deze kort in de pan.

Spinazie

Neem een grote hand spinazie per persoon en doe dit in een koekenpan met een teentje knoflook en blijf omscheppen. Doe dit echt maar heel kort anders verliest de spinazie te veel van zijn vitaminen.

Bord opmaken

Je kunt de linzen in een taartvormpje of kopje drukken als je dat hebt. Plaats m ondersteboven op het bord. Doe daar heel voorzichtig de spinazie bovenop, zodat het niet in elkaar stort. Verdeel de tomaatjes daaromheen en leg daarna hier en daar een toefje van de kolselderij puree. “Drapeer” de sinaasappelsaus over het bord en maak het geheel af met wat geroosterde amandelschaafsel en wat Rode Zuring blaadjes. Eetsmakelijk.

Wist je dat

Na bereiding, bijvoorbeeld het fijnsnijden van een product, kan de biobeschikbaarheid van foliumzuur toenemen. Dat is de mate waarin je lichaam foliumzuur opneemt. Ook goed kauwen helpt om de opname in het lichaam te verbeteren.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp