Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over het vrij onbekende mineraal germanium. Jani legt uit waarom en waarvoor germanium belangrijk voor je is en Jasmijn maakt een heerlijk, simpel noodle gerecht met germanium.

De keuken van Jani

Het element Germanium is voor de mens geen essentieel, maar wel een bijzonder stofje, wat in zeer kleine hoeveelheden veel voor ons lichaam kan betekenen. Verbonden aan bepaalde organische stoffen kan het bijvoorbeeld een gunstige invloed hebben op de aanmaak van rode en witte bloedcellen, waarmee het belangrijk is voor het immuunsysteem en de zuurstofvoorziening van het lichaam. Germanium zit in planten die een medische werkzaamheid hebben, zoals Chlorella, Spirulina, aloe vera, groene thee en Ginseng maar ook in sommige groenten en paddenstoelen. Onderzoek wijst uit dat de medische werkzaamheid van deze planten voor belangrijke mate afhankelijk is van Germanium verbindingen. Zo blijkt volgens sommige onderzoeksgroepen dat de delingssnelheid van kankercellen geremd wordt door de Germaniumverbinding carboxyethylgermanium sesquioxide en dat het een zeer krachtige antioxidant werking heeft. Ook andere biologische verbindingen kunnen Germanium binden. Zo hebben andere onderzoekers gevonden dat wanneer polyfenolen (o.a. in rode wijn) Germanium binden, de antioxidant en anti kankerwerking versterkt wordt. Omdat organisch gebonden Germanium voor mensen en andere zoogdieren niet erg giftig is, maar juist wel voor bepaalde bacteriën, kan het als antibioticum gebruikt worden. Ook op de huid heeft Germanium een goede werking. Bij een onderzoek met patiënten die lijden aan atopische dermatitis (eczeem), bleek Germanium een ontstekingsremmende werking te hebben. En zo heeft Germanium, met zijn kalmerende, antioxidant en antibiotische werking, een gunstig, rustgevend effect op de huid.

De Keuken van Jasmijn

In alle eerlijkheid; ik had nog nooit gehoord van Germanium voordat we met Looking Good Food bij de letter G aankwamen en ik opeens op onderzoek uit moest om te kijken welke vitamine of mineraal er in Godsnaam met een G begon. Ik was mijn hoofd aan het breken met wat voor gerecht ik kon komen wanneer het over de Glycemische index zou moeten gaan (geen vitamine of mineraal maar de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen – ook heel interessant), totdat ik uit kwam op het spoorelement Germanium, dat blijkt te zitten in Broccoli, Shitake en knoflook. En heel toevallig heb ik gisteren een gerechtje gemaakt met broccoli, shitake en knoflook dat echt heerlijk was, simpel en in 15 minuten klaar. Dat laatste blijkt overigens niet onbelangrijk want ik hoor nog wel eens terug dat sommige gerechten die ik beschrijf bij Looking Good Food een beetje aan de ingewikkelde kant zijn. Dat valt volgens mij overigens reuze mee. Maar ik snap dat het makkelijk is om je uit het veld te laten slaan door recepten van anderen. Het lijkt dan plots allemaal veel ingewikkelder dan dat het daadwerkelijk is. Ik heb dat ook. Als ik van recept moet koken word ik ineens de meest onhandige kok die er is en doe dat daarom eigenlijk maar zelden. Wat ik wel vaker doe, is me laten inspireren door andere koks. Ik bekijk dan foto’s van hun lekkere creaties en vervang dan dingen met mijn eigen favoriete ingrediënten. Er zijn een paar kook-trucjes die je altijd moet onthouden die ik graag met jullie deel en je wellicht zullen helpen in de keuken. 1. combineer verschillende texturen in een gerecht (knapperig, zacht, iets met “een bite” enzovoort) 2. combineer verschillende smaken (zoet, zuur, zout, bitter, scherp…), 3. vergeet nooit een goede saus/dressing. Je moet het wel een beetje smeuïg maken want bijna niets is lekker wanneer het helemaal droog wordt geserveerd. Wanneer je geen idee hebt hoe je een lekkere saus of dressing maakt en je hebt geen zin of tijd hebt om het uit te zoeken, zit je met wat peper en zout en een passende olie vaak een heel stuk in de goede richting (sesam olie bij oosterse gerechten, walnoot of olijfolie bij salades en Mediterrane gerechten). Belangrijk ook is; 4. stoom je groenten. De smaak blijft hierdoor vele malen beter en het is nog gezonder ook. En als laatste (die je ook vast en zeker regelmatig in elk kook programma terug hoort) 5. blijf tijdens het koken van alles proeven. Ik weet zeker dat als je deze tips verwerkt, je verbaasd zult staan van jezelf. Nu door naar het Germanium gerecht; Japans geïnspireerde bruine rijst noodles met shitake en broccoli.

Recept: Japanse bruine rijst noodles met shitake en broccoli

Voor: 2 personen
Genre: Hoofdgerecht

Een gerecht voor als je een beetje haast hebt, maar wel graag nog snel wat gezonds eet. Zorg wel alvast even voor de “essentials” zoals Mirin, Agave en gember. Sowieso altijd goed om in huis te hebben.

Wat heb je nodig aan ingrediënten

 • Noodles (zwarte of bruine rijst)
 • Broccoli
 • Shitake
 • Zwarte sesamzaadjes
 • Knoflook
 • Verse gember
 • Lente uitje
 • Mirin
 • Agave siroop
 • Japanse soyasaus
 • Sesam olie
 • Kokosvet

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • Wok/koekenpan
 • Stomer / stoommandje
 • Pan

De Broccoli

Snij de broccoli in gelijkmatige stukken. Wat veel mensen niet gebruiken is de stam. Dat is echt doodzonde want de stam is, wanneer je de “schil” er een beetje van af snijdt echt heel lekker. Ik kan geen reden te bedenken waarom je dit zou moeten weg gooien. Doe de stukken broccoli vervolgens in de stomer of het stoommandje voor ongeveer 7 minuten. Prik er af en toe even met je vork in om zeker te weten of het voldoende “gaar” is.

De Noodles

Giet kokend heet water over de noodles in de pan en laat deze een tijdje doorkoken. Proef af en toe of ze klaar zijn. Giet ze dan af en doe er een scheut sesamolie bij zodat het niet gaat plakken.

De shitake

Snij de shitake in grove stukken en bak ze in wat kokosvet in de (wok)pan. Doe daarbij een scheut water, een scheut soyasaus, ongeveer 2 eetlepels agave siroop en een scheut Mirin (voeg gewoon steeds een beetje toe en proef dan of het goed smaakt). Doe hierbij ook 2 teentjes knoflook en een flinke gemberstronk (zo’n 4 cm) die je hebt geschild en in kleine, dunne reepjes heb gesneden. Doe hier nu ook de broccoli bij en laat het voor een paar minuten lekker even door sudderen.

Bord opmaken

Doe de noodles op je bord, doe daar de shitake, broccoli en het vocht bij. Strooi als laatste wat in de pan geroosterde zwarte sesamzaadjes over het geheel en wat lente-uitjes. Eet smakelijk!

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp