Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over ijzer. Jani legt uit waarom het binnenkrijgen van voldoende ijzer zo belangrijk voor je is en Jasmijn maakt een heerlijke rauwe boerenkool salade.

De keuken van Jani

Het metaal ijzer is een belangrijk onderdeel van de voeding. Wanneer je te weinig ijzer binnen krijgt, kun je bloedarmoede krijgen. Rode bloedlichaampjes bevatten het eiwit hemoglobine, wat essentieel is voor het transport van zuurstof uit de longen naar het lichaam en het transport van koolstofdioxide van het lichaam naar de longen. Het hemoglobine bestaat uit vier eiwit ketens met in het midden een ijzer atoom. En als er te weinig ijzer beschikbaar is om aan het hemoglobine te binden, kun je je voorstellen dat er te weinig zuurstof naar het lichaam gebracht kan worden. Daarom zijn mensen met bloedarmoede vaak moe, hebben een bleke huid en zijn snel buiten adem.

IJzer is door de binding aan hemoglobine in vleesproducten beschikbaar. Maar ook in veel plantaardige bronnen (zoals broccoli, groene bladgroente en bonen) en in de meeste vleesvervangers zit voldoende ijzer. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit plantaardige bronnen zoals brood. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam het ijzer gemakkelijker op.

En wat heeft ijzer nu met de huid te maken? Als je genoeg ijzer eet, dan kun je een gezond kleurtje hebben, terwijl een te lage ijzer inname een bleek voorkomen kan geven. Daarnaast kan een tekort aan ijzer ook leiden tot hyperpigmentatie van de huid, bijvoorbeeld na het oplopen van een blauwe plek. Deze blauwe plek is blauw vanwege het hemoglobine wat in het bloed zit en dus in de huid terecht komt. Wanneer het hemoglobine daar afgebroken wordt, kunnen de cellen die dit opruimen soms resten van het hemoglobine in zich opstapelen, waardoor er een donkere plek ontstaat in de huid.

De Keuken van Jasmijn

Kale is ‘a way of life’. Dat leek tenminste zo, toen ik vorige maand een weekje in New York was. Kale shake, kale salade, kale chips – elk hip restaurant, café, smoothie-bar of yoga school leek in de ban te zijn van deze magische groene bladeren. Daar ik altijd zoveel mogelijk mee ga met de eetgewoontes van mijn gastland en een kale salade mij een beter alternatief leek dan een hamburger, heb ik mijn ‘fair share’ aan kale salades wel gehad. In alle eerlijkheid, mijn aanvankelijke tegenzin (“iiew, een BOERENKOOL salade?!”) en scepsis (“de gene die daar de marketing voor doet mag een prijs krijgen”) sloeg al gauw om. Voordat ik het wist werd kale ook MY ‘way of life’. Ik ben nu een gematigd propagandist van de kale salades. Aangenaam kennis te maken.

Kale is gewoon engels voor boerenkool. Die kennen wij in Nederland natuurlijk al veel langer. Maar dan warm en geprakt door de stampot met uitjes, een worst en jus. Zo’n boerenkool stampot is natuurlijk niet voor niks al zo lang een hit in, en ambassadeur voor, ons bescheiden landje. Het is een voedzame en volledige maaltijd, waar ik persoonlijk niet zo veel van hou. Omdat ik nooit bedacht dat je ook andere dingen met boerenkool kunt doen dan stampotjes maken, heb ik het eigenlijk altijd links laten liggen bij het boodschappen doen. Tot nu dus. Ik presenteer u, tromgeroffel, de boerenkool salade (eerst proeven dan oordelen!).

Boerenkool zit, net als veel andere groene (blad) groente, boordevol met ijzer.

Recept: Kale salade

Voor: 1 persoon
Genre: Lunch

In navolging van vele New Yorkers breng ik met veel plezier deze heerlijke en gezonde salade naar jullie toe. Boordevol ijzer en veel fijne extra’s. Met een liefdevolle massage wordt de boerenkool zijdezacht en yummie…

Wat heb je nodig aan ingrediënten:

  • Boerenkool
  • Flespompoen
  • Pompoenzaadjes
  • Zoute geroosterde amandelen
  • Appel

Voor de dressing:

  • Citroen
  • Olijfolie
  • Een half teentje knoflook
  • Bieslook
  • Mosterd

Allereerst;  de pompoen in blokjes

Op zich hoef je een pompoen niet te schillen, maar ik doe dat toch. Vind ik lekkerder. Dus schil (of niet) de pompoen en snij het in kleine blokjes van een vierkante centimeter. Doe daar een beetje olijfolie en zout over heen en doe het in de oven onder de grill stand.

De dressing

De basis is citroensap (ongeveer 2 eetlepels) en olijfolie (ook 2 eetlepels). Doe daar een halve theelepel mosterd bij, wat verse bieslook, een half teentje knoflook en maak het glad.

De boerenkool

De ‘ruggengraat’  van de boerenkool bladeren is hard en niet zo lekker. Ik gebruik dus alleen het blad eromheen. Scheur het blad eraf en snij het wat kleiner met een mes. Doe nu de dressing bij de gesneden boerenkool en ‘masseer’ de boerenkool. De dressing komt zo overal en de boerenkool krijgt door de massage een wat zachtere textuur.

Als laatste

Rooster de pompoenpitjes kort in een droge pan op het vuur en snij de zoute, geroosterde amandelen in stukjes. Strooi beide over de boerenkool op je bord. Snij ook wat stukjes appel en verdeel dit in/op de boerenkool. Wanneer de pompoen klaar is, haal het uit de oven en verdeel de blokjes over het bord. Enjoy!

Wist je dat

Dit dus een fantastisch lunch gerecht is dat je de avond van te voren al kunt voorbereiden. Doe de gesneden boerenkool, de dressing en de blokjes pompoen in aparte bakjes en bewaar in de koelkast om de volgende dag mee te nemen naar je werk. Handig als je wat anders wilt lunchen dan een boterham met kaas of als je je hebt voorgenomen om in het nieuw jaar minder brood te eten.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp