Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over jodium; een belangrijk mineraal dat in niet veel voeding te vinden is. Jani legt uit waarom je toch je best moet doen om voldoende jodium binnen te krijgen en Jasmijn gaat aan de slag met zeewier.

De keuken van Jani

Jodium is een mineraal dat in weinig natuurlijke Nederlandse voedingsbronnen voorkomt. Daarom wordt het toegevoegd aan jodiumhoudend zout (het rode Jozo potje), bakkerszout, vleeszout en ontbijtgranen. Dit geeft aan dat het heel belangrijk is dat je genoeg jodium binnen krijgt. De schildklier heeft jodium hard nodig voor de productie van het schildklierhormoon. Schildklierhormonen zijn van groot belang voor groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en een goede werking van de stofwisseling. Als je te weinig jodium binnen krijgt, dan zal je schildklier opzetten en langzamer gaan werken, waardoor je minder schildklierhormoon in je lichaam krijgt. Hierdoor zal je slomer en vermoeider worden. Jodium komt van nature veel in zeevis en vooral in zeewier voor, waar Jasmijn waarschijnlijk wel een bijzonder recept mee kan bedenken. Maar wat heeft jodium nu met schoonheid te maken? Best veel eigenlijk. Wanneer je namelijk te weinig jodium tot je neemt kun je, ondanks je vermoeidheid, slaapproblemen krijgen. Door slaapgebrek kun je er natuurlijk vaal en moe uitzien en kunnen er sneller lijntjes en rimpels ontstaan. Daarnaast kan een tekort aan jodium ook leiden tot het vasthouden van water, wat resulteert in een pafferig gezicht, gezwollen ogen en een droge, opgezette huid. Tot slot is haaruitval een mogelijk gevolg van een tekort aan jodium gebleken. Uiteraard kun je hier bij Falck clinic iets aan doen, maar nog veel beter is het voorkomen van dit probleem door bijvoorbeeld eens wat vaker bij de Japanner te eten, omdat in zeewier het meeste jodium zit.

De Keuken van Jasmijn

Als iemand je uitnodigt om te komen eten en je vervolgens een raw vegan diner voorschotelt, kan je eerste neiging zijn om naar de dichtstbijzijnde friettent te rennen voor een flinke portie patat met extra mayonaise. De kans is groot dat bij de woorden rauw en veganistisch je beelden voor je ziet van tarwegras shots, borden met stukken komkommer en wortel en vooral bleke en ongelukkige gezichten. In alle eerlijkheid, ik moet bekennen dat ik dat zelf ook had, voordat ik me er een klein beetje in ging verdiepen nadat ik in New York at in een van de beste restaurants waar ik ooit in mijn leven heb gegeten; Pure Food & Wine. Daar leerde ik dat je meer met ‘raw’ voeding kunt doen dan sappen en rauwkost maken. Niet alleen zag het eten er waanzinnig mooi uit, het was enorm rijk van smaak en in keuze; taarten met krokante bodems (van gedroogde dadels en noten), prachtige lasagne, heerlijke sushi en ga zo maar door. Er ging een wereld voor me open. In dit restaurant maakte ik ook kennis met kelp noodles. Dit zijn noodles die gemaakt zijn van zeewier en met de juiste ‘seasoning’, zoals ook andere noodles, heerlijk smaken. Een lange intro voor een kort verhaal. Het blijkt namelijk dat deze kelp noodles boordevol zit met jodium. Evenals andere zeewieren trouwens. Ik ben dus voor deze gelegenheid gaan experimenteren met zeewier en kelp noodles, waar onderstaand recept het resultaat van is. Dat is slechts zo’n 70 % ‘raw’ overigens. Ik wilde er een toegankelijk instapmodel van maken. De aubergine in miso is mijn versie van een bekend japans gerecht “nasu dengaku”.

Recept: Zeewier trio

Voor: 1 persoon
Genre: Voorgerecht

Een heerlijk, bijna raw, en beetje Japans smakend voorgerecht, vol met het oh zo belangrijke jodium.

Ingrediënten

 • avocado
 • wasabi
 • kelp noodles
 • lente uitje
 • zeewier
 • komkommer
 • zwarte sesamzaadjes
 • shitake
 • cress
 • koriander
 • aubergine
 • sesamolie
 • erwten cress

Voor de ‘saus’:

 • miso
 • mirin
 • sesamolie
 • sushi/rijst azijn
 • Japanse sojasaus
 • agave

Het avocado bedje

Je maakt een avocado wasabi crème door een halve avocado te prakken. Hoe fijner, hoe beter. Voeg daar vervolgens een half theelepeltje sesamolie en (ongeveer) een theelepel wasabi. Als je het iets pittiger wilt, kun je er een beetje extra wasabi bij doen (vind ik zelf wel lekker).

Kelpnoodles

Kelpnoodles zijn niet zoals noodles die je gewend bent. Ze zijn niet gemaakt van graan, maar van zeewier en gewoon rauw te eten. Om ze een beetje zachter te maken, helpt het om ze even in wat warm water te weken. Snij ze tot sliertjes van zo’n 2 centimeter. Snij een klein stukje verse gember in minuscule stukjes, doe daar wat Japanse sojasaus en sesamolie bij, wat verse koriander en wat zwarte sesamzaadjes.

Miso mengsel maken

Doe een flinke eetlepel miso in een bakje, doe daar een scheutje rijstazijn bij, een flinke scheut mirin en een klein scheutje agave en soyasaus en maak het glad.

Aubergine

Snij de aubergine in kleine stukjes (de schil kun je er gewoon oplaten) en stoom ze totdat ze lekker gaar en zacht zijn. Bak ze dan nog even kort af in het miso mengsel en voeg wat dun gesneden lente ui toe.

Zeewier salade

Neem wat van de verschillende zeewiersoorten die je hebt. Als je ingedroogde zeewier hebt gekocht, laat het dan eerst weken in wat water tot het zacht is (tot ca 20 minuten). Wanneer het klaar is met weken, snij het in stukjes, voeg wat sushi azijn of rijstazijn toe, wat geschaafde komkommer en witte sesamzaadjes en een klein beetje citroensap.

Shitake

Kies de 3 grootste shitake uit. Snij alleen het steeltje eruit en hou ze verder heel. Bak ze voorzichtig aan in de koekenpan, vergeet ze niet om te draaien, en voeg op het laatste wat soyasaus toe.

Bord opmaken

Maak een grote veeg met de avocado creme van de ene kant van het bord naar de andere kant. Leg de 3 shitakes neer. Leg in de ene shitake wat van de Kelp noodles, in de andere wat van de zeewiersalade en in de laatste de aubergine. Besprenkel het bord nog met wat ‘cress’ en maak af met wat klein gesneden nori (sushi blad).

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp