Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag behandelen we kalium; een belangrijk mineraal dat gelukkig in veel voeding te vinden is. Jani vertelt over de werking van kalium en het effect op je huid en Jasmijn maakt een heerlijk gerechtje met biet.

De keuken van Jani

Kalium is een mineraal dat zelfs een beroerte kan voorkomen. Verschillende wetenschappers schrijven dit toe aan de mogelijkheid van kalium om de bloeddruk te verlagen, maar andere onderzoekers spreken dit weer tegen. Via de Natrium/Kalium pomp die in alle cellen van het lichaam voorkomt, kan kalium de bloeddrukverhogende werking van natrium tegenwerken. Kalium verzorgt de prikkeloverdracht in zenuwcellen, is belangrijk voor spieren om de controle over het lichaam te behouden, voor de groei van nieuwe cellen en ja, ook voor de huid. Wanneer je huid goed nieuwe cellen kan produceren, dan wordt je huid mooier en gezonder omdat de celvernieuwing sneller gaat. Jongere cellen zullen daardoor aan de oppervlakte van de huid liggen, in plaats van de oudere, minder goed gevulde cellen. Aan de andere kant kan Kalium de spiertjes in de gezichtshuid sterker maken waardoor je meer rimpels kan krijgen, maar een gezonde, stevige huid zal weer veerkrachtiger zijn zodat de verhoogde spierspanning minder schadelijk zal zijn voor de huid. En daarom is het belangrijk dat je voldoende kalium tot je neemt. Gelukkig is Kalium in veel voeding te vinden zoals in vers fruit, groente, gedroogde vruchten en noten.

De Keuken van Jasmijn

Deze editie van Looking Good Food draag ik op aan de assistent bij Falck clinic Sietske die mij al maaaaaanden vraagt het recept van mijn bieten tiramisu te posten. Nou ja, mijn mijn…Het is eigenlijk de bieten tiramisu die ik vond in Julius Jaspers zijn “light” kookboek. Ik heb het een klein beetje aangepast omdat mijn benadering van light net iets anders is dan die van Julius. Hij doet er namelijk, naast geitenkaas, ook nog mascarpone in. Vast heel lekker maar ik let er toch graag een beetje op.

Voor deze kalium editie wilde ik eigenlijk iets anders maken: een waanzinnig lekkere black rice noodle salade. ‘Toevallig’ zit Kalium namelijk bijna in alle ingrediënten van dit gerecht; verschillende verse groente, mango, cashewnoten, (een saus van) pruim (kalium zit dus met name in gedroogd fruit) en tamarinde. Maar ik begrijp net dat kalium in heel veel dingen zit en ook in bietjes (en tuinkers) dus ik kan eindelijk de wens van Sietske in vervulling laten gaan 😉 Daarnaast zit ik in mijn Aziatische periode, al een poosje eigenlijk, en is het de hoogste tijd om dat eens te doorbreken.  Die noodle salade bewaar ik wel voor een andere keer. Trouwens, dit is ook wel echt een receptje om te delen. Ik maak het vaak wanneer ik voor een grote groep mensen moet koken en meerdere gangen maak. Deze bieten tiramisu is namelijk relatief snel te maken in grote oplage en steelt altijd de show.

Recept: Bieten tiramisu

Voor: wel 100 personen als je wilt
Genre: Amuse

De bietentiramisu van Julius Jaspers op z’n Jasmijns. Heerlijke combinatie van verschillende smaaksensaties; zout, zoet, zuur, scherp… Hou de glaasjes wel klein; de kracht zit m deels in de hoeveelheid die je serveert.

Ingrediënten:

  • (Voorgekookte) bietjes
  • Pittige gesneden geitenkaas
  • Zachte Dijon mosterd
  • Sushi of Rijst azijn
  • Citroen
  • zeezout
  • Olijfolie
  • Sesamzaadjes
  • Tuinkers

 Wat heb je nodig aan keukengerei

  • staafmixer

 Hoe je het maakt

Zoals ik al zei is de bieten tiramisu heel makkelijk en snel te maken. Zeker als je voorgekookte bietjes gebruikt. Doe ongeveer 3 bieten in stukken in de keuken machine of in een staafmixerbeker. Doe daar een stuk zachte pittige geitenkaas bij en brokkel deze in stukje, zonder de “schil”. Doe er en flinke theelepel mosterd bij (het is van cruciaal belang om wel echt Dijon mosterd te gebruiken) wat olijfolie, snufje zout, een drupje citroensap en een klein scheutje sushi of rijst azijn. Gebruik de staafmixer of de keukenmaxine om het tot een gladde mouse te maken. Doe dit in een spuitzak en vul daarmee kleine shot / amuse glaasjes en zet deze in de koelkast (het is het lekkerst als het echt koud is).

Voor het serveren

Voordat je de (shot of mini weckpot) glaasjes serveert, rooster wat sesamzaadjes in de pan. Steek kleine (thee ?) lepeltjes in de glaasjes, sprenkel er wat geroosterde sesamzaadjes overheen en maak het af met een plukje tuinkers.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp