Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag behandelen we lecithine; een belangrijk vet voor het lichaam. Jani vertelt over de werking van lecithine en het effect ervan en Jasmijn maakt een heerlijk platbroodje met pittenpasta.

De keuken van Jani

De term lecithine heeft verschillende betekenissen, maar in de geneeskunde wordt hiermee phosphatidylcholine bedoeld. Het is een stofje dat in het gehele lichaam voorkomt; het zit in celmembranen en daardoor is het een essentiële stof die belangrijk is voor de normale functie van tal van weefsels. Lecithine dat via voedsel het lichaam in komt helpt beschermen tegen aderverkalking, tegen hart- en vaatziekten, beschermt de breinfunctie en helpt bij de absorptie van vitamine A uit de darmen. Een belangrijke eigenschap van lecithine is dat het cholesterol en andere vetstoffen uit het lichaam kan helpen verwijderen. Door lecithine worden belangrijke organen zo beschermd tegen ophoping van vettige stoffen. En inderdaad, ook de huid heeft baat bij lecithine; lecithine helpt een teveel aan vetstoffen in de huid te verminderen. Wanneer de binnenbekleding van de darmen dunner wordt, kunnen deze gaan lekken en komen er extra vetstoffen vrij in het bloed. Die kunnen op hun beurt weer een negatieve invloed hebben op de huid en ziektes zoals eczeem en psoriasis veroorzaken. Lecithine help met het terugdringen van de overbodige vetstoffen zodat de huid gezond blijft.

De Keuken van Jasmijn

Ik keek laatst De Wereld Draait Door, waar Maarten ’t Hart gast was. Hij was uitgenodigd naar aanleiding van het nieuwe programma “Maartens Moestuin” waarin hij de stralende hoofdrol inneemt. Het is een bijzonder programma met een fascinerende kalmerende, bijna meditatieve, uitwerking op de kijker. Tenminste, op mij. Eigenlijk is er weinig meer te zien dan beelden van Maarten die op zijn eigen land groente aan het verbouwen is. Mooie weide shots van het land, de Hollandse lucht en modderige bietjes die Maarten voorzichtig uit de aarde trekt. Een aantal fragmenten werd getoond tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door. Ik geloof dat het over de bietjes ging. Maarten ging van die bieten namelijk een salade met appel maken. Als toetje had hij stoofpeertjes. Uiteraard ook uit eigen tuin. De camera draaide vanaf een afstandje, terwijl Maarten smakelijk zijn stoofpeertjes zat te eten. “Oh, wat lekker zeg,” mompelde hij, “dat mag eigenlijk helemaal niet!”. Matthijs vroeg Maarten in de uitzending wat hij nou mee bedoelde met de opmerking dat het niet mag. Eten hoort voedzaam te zijn en niet lekker, legde Maarten uit. “Van lekker eten wordt je alleen maar dik!”. Deze prachtige opmerking kan natuurlijk alleen maar van Maarten komen, hoewel er natuurlijk wel een kern van waarheid in zit. Wat onze smaakpupillen als lekker ervaren is in veel gevallen niet perse goed voor je (suiker, zout, vet…). Maar toch ben ik het niet helemaal eens met Maarten. Want los van dat ik duizenden maaltijden kan bedenken die zowel voedzaam als lekker zijn, is het aspect van het stimuleren van je zintuigen iets waarvan ik overtuigd ben dat dit ook een gezondheidselement met zich mee brengt. Door de extase die je kunt ervaren wanneer je geniet van een bord lekker eten wordt er dopamine aangemaakt in je hersenen wat weer heel gezond is voor een hele boel. Maar goed. Maarten heeft natuurlijk wel een klein beetje gelijk. ‘Lekker’ moet niet primair zijn wanneer ‘voedzaam’ ergens op de tiende plaats terecht komt. Ik probeer ze zoveel als mogelijk een gedeelde eerste plaats in te laten nemen. Net als ook weer bij dit ‘lecithine gerecht’.

Lecithine zit in veel zaden, noten, peulvruchten, soya, bonen en sprouts.

Recept: De ultieme sandwich

Voor: 1 persoon
Genre: Lunch

Vorige maand vroeg Falck clinic wat voor soort recepten jullie graag terug zouden willen zien bij Looking Good Food. Elvire gaf aan graag een lekker lunch recept te willen. Bij deze. Dit broodje is mijn favoriete lunch; heerlijk platbrood van verschillende meelsoorten gevuld met zonnebloem en pompoenpit pasta en verse knapperige groenten. Yummie!

Ingredienten:

 • Meel: spelt, kastanje, kikkererwten
 • Bakpoeder (biologisch)
 • Zout
 • Water
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • Ijsbergsla
 • Tomaten
 • Komkommer
 • Tuinkers
 • Broccoli kers
 • Alfalfa
 • Prijspouts
 • Daikon cress
 • Zout en peper

Wat heb je nodig aan keukengerei

 • Staafmixer
 • Koekenpan

Het broodje

Wanneer je tussen de middag echt geen tijd hebt of niet in de buurt bent van een fornuis met koekenpan dan kun je, in plaats van het broodje zelf te maken, er natuurlijk ook voor kiezen om een lekker broodje bij de bakker te halen. Maar wanneer je WEL 5 minuten extra hebt en een fornuis en pan in de buurt hebt, dan zou ik je zeker aanraden het broodje zelf te bakken. Het is echt heel makkelijk eb zeker de moeite waard. Geloof me.

Zelf heb ik altijd een hele verzameling aan verschillende meelsoorten in mijn kast staan: speltmeel, kikkererwtenmeel, boekweitmeel, kastanjemeel enz enz. Mijn broodjes maak ik dan ook altijd met een combinatie van de meelsoorten die ik in huis heb. In dit geval goed om het kikkererwtenmeel toe te voegen aangezien daar weer lecithine in zit.

Doe de verschillende meelsoorten in een bak (samen ongeveer 2 kopjes) en voeg daar een theelepel biologische bakpoeder aan toe. Doe er ook een beetje (1 theelepel) zout bij en een drupje olijfolie en wat water. Ik weet nooit precies wat de verhoudingen zijn. Dat moet je een beetje aanvoelen. Kneed het geheel tot een stevige deegbal. Neem de helft ervan en maak daar een bal van, waarna je het in je handen plat maakt tot ongeveer een dikte van tussen de 1 en 2 cm. Leg dit in de koekenpan op een middelgroot vuurtje. Wanneer de onderkant licht gebruid is, draai je het broodje om.

Zonnebloem en pompoenpitten pasta.

Rooster de zonnebloempitten en pompoenpitten in een pan met wat zout. Doe ze dan in een staafmixer beker met een flinke scheut olijfolie en een scheutje water. Gebruik de staafmixer om het geheel glad te krijgen. Als je er teveel water/olie bij hebt gedaan, doe er dan gewoon nog wat extra pitten bij en visa versa.

Groente

Ik gebruik graag ijsbergsla en alfalfa voor de crunch, schijfjes tomaat en komkommer voor de juice, tuinkers en broccoli kers, daikon cress en prijsprouts en bieslook voor de pit. Maar wanneer er iets tussen zit wat je niet lekker vindt dan laat je dat gewoon weg en kies je iets anders. Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Dit broodje kan gemaakt worden in vele variaties. Voor het lecithine gehalte is het wel goed om de pittenpasta, de sprouts en “cress” (tuinkers enzo) erbij te houden.

Broodje maken

Snij het broodje open en smeer aan beide kanten de pittenpasta. Leg dan de sla onderop en begin te stapelen met de rest van je ingrediënten. Eetsmakelijk! (Oef, ik ga er gelijk zelf eentje maken….)

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp