Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Omega 3; de essentiële vetzuren. Jani vertelt over de werking van Omega 3 en het effect ervan op hart, bloedvaten en huid en Jasmijn maakt een “deconstructed sushi roll”. Sushi voor luie mensen.

De keuken van Jani

Omega-3-vetzuren zijn vooral bekend uit visolie, maar kunnen ook uit diverse plantaardige bronnen worden gewonnen. Het betreft een groep van vetzuren die meervoudig onverzadigd zijn en dus goed voor hart en bloedvaten. Eén daarvan heet alfa-linoleenzuur (ALA), wat behoort tot de essentiële vetzuren (die het lichaam niet zelf kan maken en dus uit voeding moet krijgen). De andere zijn  eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Wanneer ALA wordt geconsumeerd, kan het lichaam daar DHA en EPA van maken. Ten minste, dat is vooral zo bij vegetariërs. Niet-vegetariërs hebben eigenlijk ook echt de DHA en EPA uit de voeding nodig, omdat het lichaam de omzetting vanuit ALA minder goed maakt. De drie Omega-3 vetzuren zijn in het lichaam goed voor diverse processen. Naast de gunstige effecten voor hart- en bloedvaten is Omega-3 goed voor het brein. Omega-3 werkt beschermend tegen depressie en is belangrijk als onderdeel van de celmembraan van zenuwcellen, waardoor de functie van het brein direct afhankelijk is van Omega-3. Omega 3 vetzuren zijn daarnaast goed voor de huid: ze beschermen tegen huidkanker en eczeem.  Nog interessanter is het dat blijkt dat ze ook beschermen tegen zonneschade en huidveroudering.

De Keuken van Jasmijn

Er zijn een aantal dingen die ik gelijk doe als ik in het buitenland (meestal Azie) ben. Dat is 1. Mijn Havaianas aandoen. 2. Uit een cocosnoot drinken. 3. Een lekkere rijpe papaya kopen, dat besprenkelen met wat limoensap en het geheel oplepelen. Oh, wat kan ik daar van genieten. Er is weinig anders dat me zo gelukkig maakt. Het heeft inmiddels natuurlijk een cumulatief effect gekregen omdat het, met name de combinatie van de drie, alleen voorkomt als ik een heerlijke reis voor de boeg heb, dus nu ik er over schrijf wordt ik al blij. Waarom ik hier over begin is omdat ik er net, tijdens mijn research naar Omega 3, achter ben gekomen dat papaya een heel belangrijke bron van Omega 3 is.  Dus extra streepje bij de redenen dat ik zoveel mogelijk moet reizen. Ha!
Het is natuurlijk algemeen bekend dat Omega 3 voorkomt in vette vis, maar wat ook belangrijk is om te weten, is dat je Omega 3 ook prima uit plantaardige bronnen kunt halen. Voor de mensen die daar meer over willen lezen zou ik dit artikel aanraden. Omega 3 zit dus in papaya, lijnzaad(olie), zeewier, walnoot(olie), olijf(olie), andere noten, peulvruchten en sommige groene bladgroente.

Dus vandaag een gerecht boordevol met Omega 3. Omdat het recept van vorige maand nogal veel aandacht en tijd nodig had, trakteer ik jullie hierbij op een ongelooflijk simpel te maken recept; de “deconstructed sushi roll” of, hoe sommigen het ook wel noemen, de “Sushi Bowl”. Dat is Sushi eten zonder het ge-emmer met bamboo matjes en nori vellen die niet willen sluiten. Gewoon allemaal in een kommetje met je favoriete toppings erin. Hatsikidee!

Recept: Deconstructed Sushi Roll

Voor: 1 persoon
Genre: Lunch/Diner

Je kunt bij sommige hele simpele gerechten (of gerechten die per ongeluk uit elkaar zijn gevallen) best doen alsof ze heel deftig zijn. Dan moet je er gewoon “deconstructed” voor zetten. Dan lijkt het net alsof je, als een scheikundige, tot de bodem hebt uitgezocht wat er allemaal in zit. En als je iets bent vergeten dan is dat juist de bedoeling!

Ingrediënten:

 • Rijst (ik gebruik het liefste bruine rijst)
 • Lente ui
 • Komkommer
 • Avocado
 • Radijsjes
 • Wortel
 • Edamame boontjes
 • Ingelegde gember (je weet wel, wat je bij de sushi krijgt)
 • Gember
 • Shitake
 • Nori
 • Ander Zeewier
 • Sesam zaadjes
 • Groene kiemen
 • Miso pasta
 • Mirin
 • Japanse rijst azijn
 • Soya Saus
 • Wasabi

Hoe te bereiden

Kook de rijst, snij de groente in julienne stijl (kleine lucifer stukjes) en bak de shitake in de pan met wat soyasaus en verse gember. Rooster de Nori bladeren kort boven het vuur (deze kun je later in reepjes knippen) en rooster de sesamzaadjes in de pan.

Dressing maken

Doe een kleine eetlepel Miso pasta, een scheutje sesamolie, een scheutje Mirin en een scheutje soyasaus in een bakje en roer het goed tot een sausje. Vermeng dit met de gekookte rijst.

Bord opmaken

Pak een kom en doe daar de rijst in. Pak daarna alle toppings de je hebt gekozen en leg deze op de rijst. Sprinkel hier nog wat sesamzaadjes overheen, wat nori flinters en klaar. De wasabi kun je ook gelijk met de rijst mengen maar kun je ook, per hapje, apart op je lepel doen. (ja, deze sushi eet je gewoon met een lepel)

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp