Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Pre- en Probiotica. Jani vertelt meer over deze niet verteerbare voedingsingrediënten en Jasmijn maakt een ravioli vol gezonde koolhydraten.

De keuken van Jani

Seleen komt in veel plantaardige voedingsbronnen voor. De hoeveelheid in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. In granen is Prebiotica zijn “goede”, niet-verteerbare voedingsingrediënten die de groei van “goede” bacteriën, de probiotica, in de dikke darm stimuleren. Probiotica, vooral bestaand uit bepaalde koolhydraten, komen van nature voor in bananen, uien, knoflook, prei, asperges, artisjok, soya en volkoren voedsel. En eigenlijk komt het heel goed uit dat prebiotica niet verteerbaar zijn voor de mens, want dat houdt ze beschikbaar als voedsel voor de probiotica, met name bifidobacteriën en lactobacillen. Probiotica zijn levende kleine organismen die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens en in de darmen belangrijk werk doen. Probiotica komen voor in gefermenteerde melkproducten als oude kaas, kefir en yoghurt. Er is een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar probiotica en de positieve effecten op onze gezondheid; en hoewel een direct oorzaak-gevolg moeilijk te bewijzen is, wordt door de medische gemeenschap algemeen aangenomen dat probiotica goed zijn voor darmontstekingen, diarree, urogenitale infecties en allergieën. In de medische literatuur wordt tevens melding gemaakt van positieve effecten op eczeem, acne en zelfs seksueel overdraagbare aandoeningen. Pre- en probiotica kunnen dus een positief effect hebben op de gezondheid van de huid. De combinatie van zowel pre- en probiotica is natuurlijk helemaal een dynamisch duo van gezond eten; bijvoorbeeld gegrilde asperges met tempeh en yoghurt met banaan als toetje. Maar waarschijnlijk weet Jasmijn nog iets veel lekkerders te bedenken!

De Keuken van Jasmijn

Inmiddels hebben jullie waarschijnlijk allemaal het artikel “quinoakutten” wel gelezen dat de ronde ging op social media en gretig aftrek vond bij menigeen. Zo niet, zoek het even op. Het staat bovenaan bij Google als je “quinoakutten” intypt. Ook ik heb er hartelijk om moeten grinniken (alhoewel niet iedereen het zo grappig vond, blijkt nu uit de vele gekwetste reacties). Iemand zou zomaar kunnen beweren dat ik zelf ook een quinoakut ben. Want, toegegeven, ik drink ook wel eens water met komkommer en eet zo nu en dan wel eens quinoa. Het verschil met mij en deze quinoakutten is alleen dat ik het nieuwe modewoord “chill” nog niet in mijn vocabulaire heb opgenomen en ik brood eet met heel veel plezier, terwijl iedereen om mij heen ineens glutenvrij eet en koolhydraten “de duivel” noemt.

Het lijkt een absolute rage om alle koolhydraten te weren. Het gevaar van zo’n rage is vaak dat de nuance er een beetje van af raakt en een stuk wit brood klakkeloos over een kam geschoren wordt met een banaan of bepaalde zeer gezonde graansoorten zoals haver of rogge. Want waar die granen best veel koolhydraten hebben, net als bijvoorbeeld zoete aardappel, pompoen, cassave, sjalotjes, linzen en doperwten, zijn dit juist ook belangrijke bronnen van prebiotica. Natuurlijk moet je je niet overeten aan voedingsmiddelen met een hoog koolhydraat gehalte (net als dat je je niet moet overeten aan mandarijnen en wortels om maar iets willekeurigs te noemen – zie de “Vitamine A” editie van Looking Good Food), maar als je gevarieerd en gebalanceerd eet, is er echt helemaal niks mis met wat koolhydraten. Sterker nog, ze kunnen dus juist erg belangrijk voor je zijn!

Recept: Rogge ravioli met pompoen en salie

Voor: 1 persoon
Genre: Voorgerecht

Om mijn gezonde koolhydraten betoog wat extra kracht bij te zetten, heb ik vandaag een rogge ravioli gemaakt met pompoen vulling en cantharellen (yum!).

Ingrediënten:

 • Rogge meel
 • Bakpoeder
 • Zout
 • Peper
 • Water
 • Pompoen
 • ½ bouillon blokje
 • 1 sjalotje
 • 2 teentjes knoflook
 • koolzaadolie
 • Verse salie
 • Cantharellen

Deeg maken:

Doe 100 gram roggemeel in een kom. Voeg daar 1 theelepel bakpoeder aan toe, 1 theelepel zout en 60 milliliter water en kneed het tot het een compacte deegbal is.

Vulling maken:

Kook een part van een pompoen (ongeveer zo groot als een gemiddeld meloen schuitje) in water met een half blokje bouillon. Snij het sjalotje in kleine stukjes en fruit deze, samen met de 2 teentjes knoflook, in een pannetje. Wanneer de pompoen zacht is gekookt, prak deze dan en doe de uitjes met knoflook er bij. Snij een stuk of 5 salie bladeren fijn en voeg dit met een scheutje koolzaadolie als laatste toe.

Ravioli maken:

Verdeel het deeg in 2 gelijke ballen en rol deze plat totdat het twee lange stroken zijn. Leg, om de 2 cm een beetje vulling op een van de deeglappen en leg vervolgens, voorzichtig de andere deeglap eroverheen. Zorg dat je het deeg goed aandrukt tussen de vulling in en snij het overtollige deeg weg zodat er rondom de vulling nog een rand overblijft van ongeveer 1 cm. Doe deze in een pan met kokend water voor ongeveer 4 a 5 minuten. Bak ondertussen de cantharellen in wat olijfolie en frituur 3 blaadjes salie.

Bord opmaken:

Leg de ravioli op een bord en besprenkel het met olijfolie. Je kunt hier en daar nog wat hoopjes met vulling, als je dat over hebt, verspreid op het bord leggen. Leg de gebakken cantharellen op de ravioli, leg wat blaadjes gefrituurde salie neer en maak het af met wat verse peper.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp