Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Q10, wat je regelmatig tegenkomt in schoonheidsproducten. Jani vertelt meer over deze anti-aging antioxidanten en Jasmijn maakt een heerlijke bloemkool risotto.

De keuken van Jani

Seleen komt in veel plantaardige voedingsbronnen voor. De hoeveelheid in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. In granen is Co-enzym Q10, vaak gewoonweg Q10 genoemd, is een in elke cel in het menselijk lichaam vertegenwoordigd stofje. Het werkt als antioxidant, wat betekent dat het schadelijke oxidatieve stoffen wegruimt. Daarnaast werkt Q10 als co-enzym; een co-enzym is een hulpstof voor enzymen, een stof waarmee enzymen beter hun werk kunnen doen bij de omzetting van stoffen. Zo helpt co-enzym Q10 bij de productie van energie. In de het productieproces van energie is co-enzym Q10 een onmisbare schakel. Er zijn tal van websites die suppletie van co-enzym Q10 adviseren als wondermiddel voor diverse ziektes. Helaas zijn veel van deze diverse claims nog niet wetenschappelijk aangetoond, zoals op de website van Vereniging tegen Kwakzalverij te lezen is. In de medische literatuur wordt wel melding gemaakt van gezondheidseffecten op de huid. Zo is de antioxidantenwerking aangetoond en helpt die tegen de schadelijke invloeden van UV licht. Daarnaast is aangetoond dat co-enzym Q10 een aantal zeer belangrijke sleutel eiwitten van de huid helpt te vormen en enzymen remt die collageen afbreken in de huid. Vandaar dat co-enzym Q10 vaak in anti-aging crèmes te vinden is, want het vermeerdert de hoeveelheid collageen in de huid.

De Keuken van Jasmijn

Ik las laatst een blog van een Michelin sterren chefkok (ben zijn naam even vergeten) die schreef dat hij de bloemkool een van de meest onderschatte groente vond die er bestaat. Toen moest ik me even achter mn oor krabben. Ik, als groot voorstander van vergeten groentes en granen en gevarieerd eten, moest toen toch toegeven aan mezelf – en nu ook aan jullie – dat er dus groentes bestaan waar ik NOOIT iets mee doe in de keuken. Wellicht heeft het in dit geval iets te maken met het feit dat ik bloemkool (onterecht) associeer met de Hollandse keuken waar ik niet perse de grootste fan van ben; gekookte groentes, aardappelen en een stukje vlees heb ik nooit zo begrepen. En ook al weet ik dat bloemkool heus ook wordt gebruikt in andere keukens denk ik, wanneer ik boodschappen doe, op een of andere manier nooit; “laat ik eens lekker wat bloemkool klaar maken vanavond”. Het komt niet in me op. Reden genoeg om hier iets aan te doen en me te verdiepen in de wondere wereld van de bloemkool. Zeker nu dus blijkt dat bloemkool vol met Q10 zit (net als broccoli, peterselie en spinazie overigens). En dit is nou precies wat ik zo leuk vind aan het schrijven van dit blog; dat het me aanzet om nieuwe dingen uit te proberen. Hierbij het resultaat van mijn bloemkool inspanningen.

Recept: Gerstrisotto met bloemkool 3 ways

Voor: 1 persoon
Genre: Hoofdgerecht

Dat het ook duidelijk mag worden dat je bloemkool op meer dan 1 manier kunt eten… Ik heb eindelijk de Mandoline, die ik een paar weken geleden cadeau heb gekregen, kunnen gebruiken voor het maken van een bedje van bloemkool carpaccio, heb de bloemkoolroosjes gestoomd voor een lekkere romige basis voor de risotto en heb de bloemkool kruimels gebakken in een laagje olie.

Ingrediënten:

 • Gerst
 • Bloemkool
 • Twee sjalotjes
 • Zout
 • Nootmuskaat
 • Mosterd
 • Knoflook
 • Sinaasappel
 • ½ bouillon blokje (paddenstoelen)
 • Olijfolie
 • Koolzaadolie
 • Dille
 • Bieslook
 • Peterselie
 • Rauwe cacao
 • Hazelnoten

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • Mandoline
 • Stomer (als je dat niet hebt kun je het ook gewoon koken)
 • Staafmixer

De bloemkool carpaccio

Snijdt de bloemkool verticaal doormidden zodat je mooi de doorsnede van de stronk en de roosjes ziet. Snijdt 1 helft ook weer doormidden tot je een goede doorsnede hebt die door de Mandoline past. Leg de plakjes apart met wat olijf olie, zout en een beetje sinaasappel schaafsel. Als je geen Madoline hebt, kun je het gerecht natuurlijk ook maken zonder de bloemkool carpaccio.

Gerst bloemkool risotto

Kook de gerst in een pannetje met water voor ongeveer 15 a 20 minuten (je kunt af en toe en proeven om te kijken of het klaar is). Doe de bloemkool roosjes in de stomer (of in een pannetje met een klein beetje water wanneer je geen stomer hebt) en laat ze gaar worden. Fruit 1 uitje in de pan en voeg daar, wanneer het bijna klaar is, 1 teentje knoflook aan toe en laat deze, heel kort, meefruiten (er is niks zo vies als aangebrande knoflook). Pak een maatbeker, doe daar een half blokje champignon bouillon in met ongeveer 50 ml heet water om het in op te lossen, het uitje met knoflook, een flinke theelepel Dijon mosterd, een snufje nootmuskaat, een scheutje olijf en koolzaadolie, een plukje verse platte peterselie en uiteindelijk de gestoomde bloemkool in en gebruik de staafmixer om het geheel glad te maken. Mix de gekookte gerst en de bloemkool saus met elkaar. Pak daarvoor even een apart bakje zodat je de verhoudingen goed in de gaten kunt houden.

Gebakken bloemkool kruimels

Pak een koekenpan en verwarm een scheut olie waarin je de bloemkool kruimels een beetje frituurt met wat zout.

Bord opmaken

Leg de bloemkool carpaccio verspreid op een bord. Maak in het midden plaats voor een paar scheppen van de risotto en strooi daar wat van de gebakken bloemkool kruimels op. Pak een zeefje een strooi heel voorzichtig wat rauwe cacao over het bord. Crush wat hazelnoten en bak deze in een droge pan totdat ze lekker krokant zijn en strooi deze ook over het bord. Bak de paddenstoelen in wat olie en zout en leg een paar mooie exemplaren op de risotto. Pak dan een rasp en een sinaasappel om wat sinaasappel zest over het bord te verdelen. Pak als laatste de (verse!) dille en de klein gesneden bieslook om op de risotto te leggen.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp