Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Selenium, een mineraal dat belangrijk is voor een goede weerstand. Jani vertelt hier meer over en Jasmijn verwelkomt je in haar ochtendritueel met een heerlijke havermoutpap.

De keuken van Jani

Seleen komt in veel plantaardige voedingsbronnen voor. De hoeveelheid in plantaardige producten hangt af van de hoeveelheid seleen in de bodem. In granen is de concentratie seleen over het algemeen hoger dan in groenten. En we zouden kunnen aannemen dat de hoeveelheid seleen in intensieve landbouwgrond minder is dan in de landbouwgrond van biologische en organische landbouw. Eén van de meest rijke plantaardige bronnen van seleen zijn paranoten.

Seleen heeft een antioxidant werking en is van belang voor een goede weerstand en een goede werking van de schildklier. Aangenomen wordt dat het beschermt tegen schadelijke zware metalen, tegen prostaatkanker, dikke darmkanker, maagkanker en longkanker. Maar ook tegen cardiovasculaire aandoeningen. Verder is seleen ook van belang voor de esthetische gezondheid: het is belangrijk voor gezond haar en recent onderzoek toont aan dat het beschermend werkt tegen “photo aging” van de huid. Seleen speelt namelijk een zeer belangrijke rol in de vorming en kwaliteit van de keratinocyten; de belangrijkste cellen van de opperhuid. Voor mannen is er een extra voordeel om genoeg seleen tot zich te nemen; ook de vorming van zaadcellen wordt bevorderd door seleen.

De Keuken van Jasmijn

Iedereen heeft bepaalde rituelen op een dag. Of dat nou specifieke ontbijt rituelen zijn, een bepaalde invulling van je middagpauze, het kijken van tv programma’s of bepaalde rituelen voor het slapen gaan. Het helpt je om de dag gestructureerd en productief door te komen. Dat schijnt dus echt zo te werken. Auteurs Twyla Tharp en Mark Reiter hebben daar zelfs een boek over geschreven. Wanneer je bepaalde rituelen inbouwt, zeggen zij, kun je je creativiteit ontwikkelen en zelfs afdwingen. Daarnaast is het voor veel mensen ook gewoon handig om bepaalde dingen min of meer op de automatische piloot te doen of dingen op een dag gedaan te krijgen. We zijn nou eenmaal gewoontedieren.

Mijn dag zit in elk geval vol met rituelen waar ik best wel een beetje aan gehecht ben. Dat begint eigenlijk al bij de wekker, die ik standaard 10 minuten eerder zet zodat ik ten minste 1 x op snooze kan drukken. Ongelooflijk belangrijk detail. Van levensbelang. Zelfs al moet ik opstaan op een onmogelijk tijdstip, dan nog gun ik mezelf die 9 minuten snoozen. Dan loop ik naar de keuken, waar ik mijn havermout pap maak terwijl ik het NOS journaal van de avond daarvoor op mijn I phone bekijk. Als dat op is, gooi ik wat fruit in de blender/juicer en maak een lekkere fruit shake die ik opdrink terwijl ik mijn mail check. Zo, nu kan de dag beginnen (natuurlijk na gedouched en gepoetst te zijn en mijn kopje koffie te hebben gehad die ik graag opdrink terwijl ik mijn haren borstel en crème en mascara opdoe.) Hierna volgen nog een handje vol met dagelijkse rituelen die pas stoppen op het moment dat ik mijn nachtlampje uitdoe ’s avonds nadat ik mijn kopje kruiden thee heb gehad. Een aantal van deze rituelen, met name die met eten en drinken te maken hebben, is ontstaan vanuit een geloof dat het goed is voor mijn lijf. Zo ook bijvoorbeeld de havermout. Het is een heerlijke, milde en zeer gezonde manier om je dag te starten. En hoewel verre van ‘haute cuisine’, wilde ik mijn havermoutpap toch graag met jullie delen. Zeker nu blijkt dat dit, en de noten die ik erin doe, vol zit met selenium.

Recept: Havermout pap

Voor: 1 persoon
Genre: Ontbijt

Deze havermoutpap is voor mij als de spinazie is voor Popeye. Ik haal er mijn kracht uit voor de dag. Ik maak de pap op basis van een mix van rijstemelk en amandelmelk, vol met zaadjes en notenschaafsel, rozijnen en kaneel. Met name in de koude wintermaanden, een heerlijke warme manier van wakker worden.

Ingrediënten

 • Rijstemelk
 • Amandelmelk
 • Havermout
 • Havervlokken
 • Kaneel
 • Rozijnen
 • Banaantje
 • Lijnzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • Paranoten

Melk

Ik drink zelf liever geen koemelk. Naast de akelige verhalen uit de zuivelindustrie geloof ik gewoon niet dat het goed voor je is. Ik gebruik dus liever alternatieve melk zoals (bruine) rijstemelk, havermelk, amandelmelk of hazelnotenmelk. Voor het maken van mijn havermout gebruik ik meestal een combinatie van rijstemelk en amandelmelk (die van Rude Health vind ik de lekkerste) en zet dit in een pannetje op het vuur.

Havermout

Sommige mensen laten hun havermout een nacht weken. Dat kan heel goed; het wordt er wat zachter door. Ikzelf doe dat nooit. Ik vind de textuur namelijk wel lekker. Daarom doe ik, naast havermout, zelfs ook wat havervlokken in het pannetje ‘melk’ erbij. Een belangrijk component is kaneel. Voeg ongeveer een halve theelepel toe. Doe er ook een handjevol rozijnen bij en kook een paar stukjes banaan mee.

Toppings

Rooster wat zaden in een koekenpannetje; wat lijnzaad, zonnebloempitjes en pompoenpitjes en rasp een aantal paranoten (vol met selenium) boven de pan in schaafsel.

Wanneer de havermout begint te pruttelen is het klaar. Doe het in een kommetje, strooi de toppings erover heen en wordt maar fijn wakker.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp