Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het aminozuur Threonine, dat goed is voor een gezonde huid maar ook voor je geestelijke gezondheid. Jani vertelt hier meer over en Jasmijn maakt een toren van babel van bietjes en waterkers.

De keuken van Jani

Het aminozuur threonine wordt niet door het lichaam zelf gemaakt en is daarmee een zogenaamd essentieel aminozuur. Deze bouwsteen voor eiwitten is bij diverse processen in het lichaam belangrijk zoals het behouden van de juiste eiwitbalans, productie van antistoffen, zenuwstelsel, cardiovasculair systeem, spieropbouw, wondgenezing en bij de leverfunctie. Het kan door het lichaam worden omgezet in de aminozuren glycine en serine. Doordat threonine in glycine, een belangrijke neurotransmitter, kan worden omgezet, wordt threonine tevens gebruikt als onderdeel bij de behandeling van geestelijke gezondheid. Ook voor de huid is threonine belangrijk; het helpt bij de vorming van collageen en elastine; de twee belangrijkste basis ingrediënten voor een mooie, gezonde huid.

Referenties

http://en.wikipedia.org/wiki/Threonine
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23615880
http://www.dailyhealthmagazine.com/threonine/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3835937/
http://www.dailyhealthmagazine.com/threonine/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426909/

De Keuken van Jasmijn

Hallo wereld! Hallo keuken, hallo inspiratie, hallo supermarkt, hallo Looking Good Food lezers…. Ik heb jullie gemist. Ik was even weg maar ben weer hoor. Terwijl jullie kerst vierden en, terecht, jullie joker trokken om lekker ongezond te kunnen eten, vuurpijlen afstaken om het nieuwe jaar in te luiden en jezelf een “dry january” beloofden om die decembermaand weer wat recht te trekken, was ik druk bezig met de zwaarste productie ooit. Ik heb een zoon gekregen. Dat alleen al is een hele klus, dus het nadenken over nieuwe recepten zat er even niet in. Ik heb anderhalve maand geen pan of spatel in mijn handen gehad maar heb mij laten verwennen door vriendinnen die met bakjes eten langs kwamen (Gouden cadeautip voor bij de kraamvisite!). Daar kwamen hele inspirerende hapjes voorbij. Maar wat was ik vooral blij en dankbaar dat ik iets van voedsel in mijn mond kon stoppen dat ik niet zelf klaar hoefde te maken. Nu probeer ik langzaam weer een beetje de draad van het leven op te pakken en struin ik met hernieuwde interesse de markten, of het internet, af om tot nieuwe voedsel creaties te komen. Daarbij ligt nu wel de focus bij het extra gezond eten om te zorgen dat die (enorme) wallen onder mijn ogen gauw verdwijnen. Eigenlijk heel toepasselijk dus dat het deze maand over het aminozuur Threonine gaat. Threonine zit vooral in waterkers wat ook nog eens in het seizoen is nu. Toeval toeval toeval.

Recept: Bieten millefeuille met frambozen saus

Voor: 2 personen
Genre: Voorgerecht

Een heerlijk makkelijk en best sjiek ogend voorgerechtje, deze toren van biet en waterkers.

Ingredienten:

Biet
Waterkers
Hazelnoten
Citroen
Olijfolie
Knoflook
Frambozen
Rozenwater
Mosterd
(klaver)honing
Peper
Zout

Wat hebt je nodig aan keukengerei:

Mandoline
Staafmixer

Biet

Kook de biet in zijn geheel in een pannetje met water. Afhankelijk van de grootte van de biet, duurt dit ongeveer 45 minuten.

Waterkerspesto

Doe een grote hand waterkers in een maatbeker en doe daar een stuk of 10 hazelnoten bij die je eerst even kort in de pan roostert. Voeg ook wat olijfolie (3 eetlepels ongeveer) , peper en zout en wat citroen toe. Een belangrijk component is  een (heel) klein beetje knoflook. Niet te veel omdat het dan overheerst. Ongeveer een half of zelfs kwart teentje (afhankelijk van hoe groot het teentje is). Pak de staafmixer en mix het geheel tot een pasta.

Frambozen saus

Doe 2 handjes met frambozen in de maatbeker en voeg daar 1 theelepel rozenwater, 1 theelepel klaverhoning en een halve theelepel mosterd aan toe. Pak de staafmixer en mix het helemaal glad. Wanneer je ingevroren frambozen gebruikt, kun je er een beetje kokend water aan toevoegen. Met verse frambozen kan dit gewoon een beetje koud water zijn. Gebruikt een zeef om de zaadjes uit de frambozen weg te zeven en het geheel zijdezacht te maken.

Stapelen

Gebruik een mandoline om dunne plakjes van de biet te maken en begin met stapelen; een plakje biet, een lepeltje pesto, een plakje biet, een lepeltje pesto enz. Totdat je een mooi torentje hebt gemaakt. Eindig het torentje met een lepeltje pesto en leg daarop een mooi takje waterkers. Pak je frambozensaus en “drapeer” (leef je vooral uit) dit over of rondom je bietentorentje.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp