Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het aminozuur Valine, dat goed is voor een gezonde huid maar ook voor een sterk en gezond lichaam. Jani vertelt hier meer over en Jasmijn maakt een hyperhealthy linzenkokossoepje.

De keuken van Jani

Valine is één van de twintig essentiële aminozuren. Dat betekent dat we het via de voeding binnen moeten krijgen om tekorten te voorkomen. Valine is vernoemd naar de plant Valeriaan en is een belangrijke bouwsteen voor tal van menselijke eiwitten. Het behoort samen met leucine en isoleucine toe aan de groep van de Branched Chain Amino Acids en heeft daarmee niet alleen een functie als bouwsteen voor eiwitten, maar ook een regulerende functie voor nutriënten en andere stoffen in het lichaam. Zo hebben mensen met bepaalde leveraandoeningen een tekort aan deze stoffen waardoor de stofwisseling uit balans kan raken. Ook de huid is onderhevig aan regulatie zoals voor de hoeveelheid eiwit (zoals collageen) die wordt geproduceerd. Valine en de andere Brcnched Chain Amino Acids hebben echter vooral effect op de hoeveelheid spiermassa die wordt aangemaakt en daarmee zijn ze inderdaad belangrijk voor een goed uiterlijk. Ze hebben een anabool effect op het lichaam door productie van spiereiwitten. Valine mag dus met recht een krachtig aminozuur genoemd worden.

De Keuken van Jasmijn

Eens in de zoveel tijd is het kliekjes dag bij ons thuis. Dan moet alles wat er in of naast de koelkast ligt op, voordat er nieuwe boodschappen worden gedaan. Uiteraard is het altijd maar weer de vraag wat daar uit komt. Maar op een of andere manier vind ik het toch altijd een leuke uitdaging om met een paar, niet perse bij elkaar horende, ingrediënten een smakelijk gerecht te maken. Dan voel ik me een beetje zoals Mac Gyver (kennen jullie m nog?) die met een tandenstoker en een nagelvijl een bom weet te maken. Veel van mijn vrienden weten me ook te vinden voor deze mystery box uitdaging. Zij vertellen dan wat ze in huis hebben en ik probeer daar dan een samenhangend gerecht voor te bedenken. Daar slaag ik natuurlijk niet altijd in maar soms komen daar serieus verrassende dingen uit. Op zo’n kliekjesdag ontstond eens een soep, die niet alleen heel erg makkelijk te maken is maar ook nog eens super lekker en gezond is. Nu maak is de soep zelfs wel eens als het geen kliekjesdag is.

Ik kom er net achter dat deze soep ook nog eens veel Valine bevat. Valine zit namelijk in sojabonen, linzen, mungbonen en andere soorten (zwarte, bruine of witte) bonen. Dus.

Recept: Linzen kokossoep

Voor: 2 personen
Genre: Voorgerecht

Deze havermoutpap is voor mij als de spinazie is voor Popeye. Ik haal er mijn kracht uit voor de dag. Ik maak de pap op basis van een mix van rijstemelk en amandelmelk, vol met zaadjes en notenschaafsel, rozijnen en kaneel. Met name in de koude wintermaanden, een heerlijke warme manier van wakker worden.

Ingrediënten

 • Rijstemelk
 • Amandelmelk
 • Havermout
 • Havervlokken
 • Kaneel
 • Rozijnen
 • Banaantje
 • Lijnzaad
 • Zonnebloempitten
 • Pompoenpitten
 • Paranoten

Melk

Ik drink zelf liever geen koemelk. Naast de akelige verhalen uit de zuivelindustrie geloof ik gewoon niet dat het goed voor je is. Ik gebruik dus liever alternatieve melk zoals (bruine) rijstemelk, havermelk, amandelmelk of hazelnotenmelk. Voor het maken van mijn havermout gebruik ik meestal een combinatie van rijstemelk en amandelmelk (die van Rude Health vind ik de lekkerste) en zet dit in een pannetje op het vuur.

Havermout

Sommige mensen laten hun havermout een nacht weken. Dat kan heel goed; het wordt er wat zachter door. Ikzelf doe dat nooit. Ik vind de textuur namelijk wel lekker. Daarom doe ik, naast havermout, zelfs ook wat havervlokken in het pannetje ‘melk’ erbij. Een belangrijk component is kaneel. Voeg ongeveer een halve theelepel toe. Doe er ook een handjevol rozijnen bij en kook een paar stukjes banaan mee.

Toppings

Rooster wat zaden in een koekenpannetje; wat lijnzaad, zonnebloempitjes en pompoenpitjes en rasp een aantal paranoten (vol met selenium) boven de pan in schaafsel.

Wanneer de havermout begint te pruttelen is het klaar. Doe het in een kommetje, strooi de toppings erover heen en wordt maar fijn wakker.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp