Deze havermoutpap is voor mij als de spinazie is voor Popeye. Ik haal er mijn kracht uit voor de dag. Ik maak de pap op basis van een mix van rijstemelk en amandelmelk, vol met zaadjes en notenschaafsel, rozijnen en kaneel. Met name in de koude wintermaanden, een heerlijke warme manier van wakker worden.
Ingrediënten
- Rijstemelk
- Amandelmelk
- Havermout
- Havervlokken
- Kaneel
- Rozijnen
- Banaantje
- Lijnzaad
- Zonnebloempitten
- Pompoenpitten
- Paranoten
Melk
Ik drink zelf liever geen koemelk. Naast de akelige verhalen uit de zuivelindustrie geloof ik gewoon niet dat het goed voor je is. Ik gebruik dus liever alternatieve melk zoals (bruine) rijstemelk, havermelk, amandelmelk of hazelnotenmelk. Voor het maken van mijn havermout gebruik ik meestal een combinatie van rijstemelk en amandelmelk (die van Rude Health vind ik de lekkerste) en zet dit in een pannetje op het vuur.
Havermout
Sommige mensen laten hun havermout een nacht weken. Dat kan heel goed; het wordt er wat zachter door. Ikzelf doe dat nooit. Ik vind de textuur namelijk wel lekker. Daarom doe ik, naast havermout, zelfs ook wat havervlokken in het pannetje ‘melk’ erbij. Een belangrijk component is kaneel. Voeg ongeveer een halve theelepel toe. Doe er ook een handjevol rozijnen bij en kook een paar stukjes banaan mee.
Toppings
Rooster wat zaden in een koekenpannetje; wat lijnzaad, zonnebloempitjes en pompoenpitjes en rasp een aantal paranoten (vol met selenium) boven de pan in schaafsel.
Wanneer de havermout begint te pruttelen is het klaar. Doe het in een kommetje, strooi de toppings erover heen en wordt maar fijn wakker.