Dit recept is, door zijn oranje kleuren en aardse smaken, een echt herfstig gerecht. Het gerecht bestaat hoofdzakelijk uit een wortel puree, kleine blokjes knapperige zoete aardappel uit de oven en diverse gebakken paddenstoelen. Afgemaakt met tuinkers, nootjes en meer lekkers.
Wat heb je nodig aan ingredienten?
- 5 wortels
- 1 zoete aardappel
- een halve steranijs
- 1 laurierblad
- 5 peperkorrels
- 1,5 cm gember
- een half blokje bouillon
- walnoot olie of koolzaaolie
- zout
- verschillende paddenstoelen
- Tuinkers (verschillende soorten ‘kers’ is helemaal leuk)
- Waterkers
- Lijnzaad
- Hazelnoten
- 1 Limoen
Wat heb je nodig aan keukengerei:
- Staafmixer
- Oven
- (en natuurlijk een fornuis, pannen, messen en dat soort dingen)
Om mee te beginnen, de zoete aardappel.
Schil de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) en snij deze in blokjes of maantjes. Zelf heb ik thuis een stomer dus doe ze daar 5 minuten in om ze beet-gaar te maken (zorg dat ze niet al te zacht worden, ze moeten nog in de oven). Heb je dat niet, dan kan je ze natuurlijk ook eerst even in wat water koken. Als je er hele kleine blokjes van hebt gemaakt, kan je ze ook gelijk in de oven doen. Ze kunnen dan gaar worden in de oven. Besprenkel wat met olijfolie en wat peper en zout, zet de oven op 200graden en leg ze in een ovenschaal in de oven. De beste manier om te weten wanneer ze goed zijn is om af en toe even door het ruitje van de oven te kijken. Zien er mooi knapperig en goudbruin uit, steek dan gauw een vork in een stukje bataat als niemand kijkt en proef. Je kan de zoete aardappel overigens ook best in een pan bakken. Over het algemeen gebruik je dan alleen meer olie en daarom kies ik ervoor het in de oven te doen.
In de tussentijd, de wortel puree.
Ik koop zelf vaak de wortelbossen. Je weet wel, met het groen er nog aan. Deze zijn namelijk ook heerlijk rauw, als tussendoortje.
Haal 5 of 6 wortels van de bos, was ze grondig en snij ze in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de blokjes wortel in een pannetje met een klein beetje water; genoeg om de wortels in maar niet droog te koken, maar niet zo veel dat je het water af moet gieten. Bij de worteltjes en het water doe je 1 laurierblad, 5 hele peperkorrels, een halve steranijs, 1 a 2 cm stukje geschilde verse gember in stukjes en een half blokje groente bouillon. Doe er een deksel op en zet het pannetje op het vuur. Je kan af en toe even met je vork in een stukje wortel prikken. Als ze zacht zijn, haal de pan van het vuur en haal het laurierblad, de steranijs en de peperkorrels die je ziet (maakt niet zoveel uit als je eentje mist) uit het pan. De worteltjes, gember en het overgebleven laagje bouillonwater pureer je met een staafmixer. Vervolgens kan je hier nog een theelepeltje walnoot olie bij doen of, mijn favoriet, koolzaad olie. Proef even en voeg nog zout of peper toe naar smaak.
Even tussendoor, voor het opmaken van het bord.
Rooster de lijnzaad en de (halve) hazelnoten in de pan totdat ze mooi bruin en knapperig zijn en leg ze apart. Bak ook de paddenstoelen (vergeet de cantharellen niet!) in een klein beetje olijfolie of kokos olie en zout totdat ze mooi bruin zijn.
Het leukste; het opmaken van het bord.
Met het mooi opmaken van een bord, kan je dat “wow!” gevoel creëren. De manier die ik hier voorstel is zeker niet DE manier. Probeer vooral je eigen manier uit. Pak een groot bord en leg een schep wortel puree in een hoek. Gebruik de achterkant van je lepel om de wortel puree ‘uit te smeren”, zodat het een soort veeg wordt. Verspreid de blokjes bataat een beetje rondom de veeg. Leg hier een daar een gebakken paddenstoel neer. Knip de tuinkers af en strooi dit over het bord. Doe dit ook met de geroosterde lijnzaad en hazelnoten. Leg hier en daar wat kleine plukjes waterkers op het bord. Pak de limoen en rasp de schil van de limoen over het bord. Eventueel kan je nog een paar drupjes limoensap over de zoete aardappel druppelen. Et voila! Een prachtige maaltijd, boordevol vitamine A.
Wist je dat
…veel lekkere gerechten vaak lekker smaken omdat ze opgebouwd zijn uit verschillende smaken; zoet, zuur, zout, bitter, wrang, zacht, scherp… Een combinatie ervan in een gerecht is vaak een sleutel naar succes.