Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine B1. Jani legt uit waarom en waarvoor Vitamine B1 zo belangrijk voor je is en Jasmijn legt uit hoe je haar makkelijke, frisse, met een tintje Oosterse Vitamine B recept kan maken.

De keuken van Jani

Thiamine is een wateroplosbare vorm van Vitamine B1. Het verbetert de bloedcirculatie en helpt bij de vorming van nieuwe bloedcellen, koolhydraatmetabolisme en in de productie van zoutzuur, wat belangrijk is voor een goede spijsvertering. Thiamine optimaliseert ook de cognitieve activiteit en de functie van de hersenen. Het heeft een positief effect op de energie, de groei, een normale eetlust, en het lerend vermogen en is nodig voor een goede spierspanning van de darmen, maag en het hart. Thiamine treedt ook op als een antioxidant en beschermt het lichaam tegen de degeneratieve gevolgen van de veroudering, alcoholgebruik en roken. Aangezien vitamine B1 wateroplosbaar is en niet kan worden opgeslagen door het lichaam is een consistente inname zeer belangrijk. Echter, er bestaat ook een vetoplosbare vorm van Thiamine, genaamd Benfotiamine, die in pil-vorm vaak gebruikt wordt door diabetici en neuropathische patienten. Benfotiamine komt in kleine hoeveelheden voor in geroosterde knoflook, uien, prei en sjalotten. De inname van Benfotiamine kan tot hogere concentraties Vitamine B1 leiden dan de inname van Thiamine, en dat is gunstig bij de bescherming tegen de zogenaamde AGE stoffen (Advanced Glycation Endproducts).

Tijdens ons leven circuleert er veel en vaak suiker door onze aderen, organen, huid en andere weefsels. En de suikers die onderweg zijn naar de cel om daar verbrand te worden, richten telkens een heel klein beetje schade aan bij de eiwitten die de suikers onderweg tegenkomen. Het verouderingsproces is mede afhankelijk van hoe zeer onze aminozuren en eiwitten door deze suikers worden “geglyceerd”. Hierbij ontstaan de zogenaamde AGE stoffen (Advanced Glycation Endproducts) en deze stoffen kunnen eiwitten in ons lichaam aantasten. Dit is een onderdeel van het normale verouderingsproces, waarbij je kan begrijpen dat veroudering in zekere zin beschadiging betekent. Hoe meer suiker, hoe sneller de weefsels kapot zullen gaan. Dat zien we ook bij diabetes patiënten. Zij krijgen veel sneller last van de gevolgen van circulerend suiker dan mensen met een normale suikerspiegel.

De AGEs zijn dus ook onlosmakelijk verbonden met veroudering van de huid. En om een mooie, gezonde huid te hebben, heeft het dus zin om de vorming van AGEs tegen te gaan, zodat het verouderingsproces door glycatie wordt vertraagd. Zoals je begrijpt heeft niet alleen je huid hier baat bij, maar het gehele lichaam. Uit onderzoek blijkt dat Vitamine B1 en met name Benfotiamine de vorming van AGE stoffen remt.

De Keuken van Jasmijn

Ik zal het een beetje kort houden aangezien Jani deze week zoveel te vertellen had.
B1, of Thiamine, is onder andere te vinden in noten, zaden, volkoren producten, (bruine) rijst, bonen, zemelen en gist.  Dat is belangrijk te weten als je bijvoorbeeld een liefhebber bent van witte rijst en wit brood. Daarmee krijg je het namelijk niet binnen. De Thiamine wordt gevonden in de buitenste laag van de graan die wordt verwijderd bij het maken van bijvoorbeeld witte rijst of het slijpen van graan om meel voor wit brood te maken. Dit werd zo’n anderhalve eeuw geleden ontdekt door de Nederlandse arts en latere Nobelprijswinnaar Christiaan Eijkman in Nederlands Indië. Hij ontdekte dat vogels die met gepelde rijst gevoed werden vergelijkbare symptomen vertoonden als zijn beriberipatiënten (een aandoening waarbij je hart en vaatstelsel wordt aangetast of er neurologische symptomen verschijnen) en dat ze genezen konden worden als ze ook de rijstpellen te eten kregen. Dat ging er natuurlijk moeilijk in bij die blanken in Indië want bruine rijst was voor de armen en witte rijst voor de adel en weledele heren en dames. Net als knoflook. Ik kan me nog goed het gezicht herinneren van mijn weledele oma dat ze trok wanneer er knoflook in haar eten zat. Afschuw. Zij had weer van haar moeder geleerd dat knoflook vies was en stonk en nette meisjes stinken niet. Gelukkig zijn we inmiddels twee generaties verder en ben ik dol op bruine rijst. En ook op knoflook.

Recept: Platbroodjes met witte bonen pasta en romige preisoep

Voor: 2 personen
Genre: Lunch/voorgerecht/snelle hap

Dit recept is geen haute cuisine, super simpel maar gewoon een absolute winnaar! En natuurlijk boordevol B1. Makkelijk te maken en makkelijk te eten met een klein middenoosters tintje. De platbroodjes zijn van speltmeel gemixed met volkorenmeel en kruiden, de soep is op basis van cashewnoten en prei en de wittebonenpasta maken we van limoen en, ja, witte bonen.

Wat heb je nodig aan ingrediënten:

 • 1 blik witte bonen (boterbonen of limabonen zijn lekker)
 • 1 grote teen knoflook
 • een halve limoen
 • limoenschil schaafsel
 • verse peterselie
 • olijfolie
 • sesamolie
 • speltbloem
 • volkorenmeel
 • bakpoeder
 • gist
 • zout
 • peper
 • prei
 • cashewnoten
 • blokje groente bouillon

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • Keukenmachine
 • Keukenrasp
 • Koekenpan
 • Blender
 • En natuurlijk een fornuis, messen, snijplankje enzo

Om mee te beginnen.

Doe een handje cashew noten in lauw warm water en zet dat opzij.

Dan, het brooddeeg.

Laat je niet afschrikken door het idee dat je een heel ingewikkeld brood moet gaan bakken. Dit is zo ongelooflijk simpel, dat kan iedereen, geloof me.

Je kan dit eigenlijk op twee manieren doen; met gist en maar een klein beetje bakpoeder en zonder gist met wat meer bakpoeder. Dat laatste doe ik vaak als ik niet zoveel tijd heb en meteen wil eten. Want met gist moet je het altijd even laten rijzen. Ik ga voor nu de versie met gist beschrijven want gist bevat vitamine B1 en daar gaat het over vandaag.

Doe ongeveer  (ik heb nog nooit met exacte hoeveelheden gekookt dus dit beschrijven is een uitdaging voor me) 60 gram speltbloem en 50 gram volkorenmeel in een kom. Doe daarbij 1 theelepel zout, 2 theelepels bakpoeder en 2 theelepels gist. Afhankelijk van wat ik serveer bij de broodjes, kies ik mijn kruiden uit. Omdat het totaal een beetje middenoosters is, kies ik bij deze samenstelling een kruidenmix van komijnpoeder, kurkuma, gemberpoeder, kaneel en wat cayennepeper. Alles bij elkaar zou dit ongeveer uit moeten komen op de hoeveelheid van 1 kleine eetlepel. Mocht je ooit platboodjes willen maken bij Italiaanse hapjes vervang je bovengeschreven kruiden gewoon door rosemarijn of andere mediterraanse kruiden. Vervolgens doe je er beetje bij beetje wat lauw water bij en begin je te kneden. Het moet uiteindelijk een stevige deegbol worden dat niet te veel plakt maar ook niet helemaal droog is. Als je dit hebt zet de kom dan met een vochtige doek erover heen op een warme plek (niet op de kachel maar ernaast). Na 20 minuutjes kan je het voorzichtig nog een keer kneden en terug leggen op zijn plek naast de verwarming.

Witte bonenpasta maken

Laat 1 blik witte (lima) bonen uitdruipen in een vergiet en spoel ze goed na met water. Doe ze in de keukenmachine. Doe daarbij 1 grote teen knoflook in stukjes, een handje peterselie, zout en peper op smaak, rasp de schil van de limoen en doe dit er ook bij. Voeg een klein beetje water toe (ongeveer 5 eetlepels), het sap van een halve limoen en 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel olijfolie en pureer het geheel in de keukenmachine.

Preisoep maken

Snij de prei in stukjes van ongeveer 2 cm en was het grondig zodat al het zand dat er vaak nog in zit allemaal verdwijnt. Als je een stomer hebt, stoom de prei totdat het goed gaar is. Los daarna 1 blokje bouillon op in een laagje kokend water (de zoutheidsgraad per bouillonblokje verschilt nog al. Doe dus liever te weinig bouillon erbij dan te veel. Je kan het immers altijd zouter maken met wat keukenzout). Heb je geen stomer, doe dan een klein laagje water in de pan, doe daar 1 bouillonblokje bij en de gewassen prei en kook het gaar.
Nu is het moment aangebroken dat je de cashewnoten, die inmiddels al een poosje in het warme water liggen te weken, in de blender doet, met water en al. Zet de blender aan, net zo lang totdat de cashewnoten en het water samen zijn gekomen tot een dikke romige vloeistof. Je kan nu de prei toevoegen met het bouillonwater. Zet nogmaals de blender aan totdat het geheel egaal is.

Platbroodjes maken

Pak het deeg bij de verwarming weg. Pluk er een stukje deeg van af dat iets groter is dan een ping pong bal. Rol, met een deegroller of als je de niet hebt met een frisdrank glas (of gewoon met je handen), het deelbolletje plat, totdat deze ongeveer een halve cm dik is en leg het in een droge koekenpan (met droog bedoel ik zonder olie). Hou het een beetje in de gaten. Als je denk dat de onderkant goudbruin is, draai je het broodje om. Als het broodje klaar is, besprenkel het broodje dan met wat sesam olie of, als je dat niet hebt met wat olijfolie en strooi er nog een klein beetje zout overheen.

Het opmaken

De manier waarop je het serveert is natuurlijk helemaal aan jou, maar wat ik zou doen is dit. Doe de bonenpasta in een klein schaaltje of kommetje. Leg bovenop, als garnering, een plukje peterselie. Doe de soep in een soepkom en snij de broodjes in puntjes en drapeer deze er naast.. Zet de kommetjes op een groot bord. Daarmee ziet het eruit als een mini proeverijtje. Eet smakelijk!

WIST JE DAT

de combinatie van bepaalde voedingsstoffen elkaar kan versterken? Zo kan bijvoorbeeld vitamine C (citrusvruchten en donkergroene groenten) de opname van ijzer (bonen, gedroogd fruit en sommige groene groenten) verbeteren wanneer deze voedingsmiddelen tegelijkertijd worden gegeten. Ook geldt dat voor bijvoorbeeld het eten van volkoren granen en peulvruchten. Beide hebben gedeeltelijke proteïnen. Als ze echter samen worden gegeten vullen ze elkaar aan tot een volledige proteïne met een voldoende hoeveelheid aan alle essentiële amino zuren. Dit wordt ook wel “food synergie” genoemd, of “mutual supllementation”.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp