Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over, de eigenlijk niet bestaande, Vitamine B4. Jani legt uit waarom en waarvoor Vitamine B4 toch niet overgeslagen mag worden en Jasmijn legt uit hoe je een Vietnamese loempia rolt.

De keuken van Jani

Er wordt weinig geschreven over Vitamine B4. Het is zelfs zo, dat Vitamine B4 soms helemaal wordt overgeslagen in boeken die over vitaminen gaan. Onterecht, want Vitamine B4, ofwel Adenine, is een buitengewoon belangrijk stofje voor het menselijk lichaam. Vitamine B4 kan door het lichaam zelf worden gemaakt en is dus in wezen geen “echte” vitamine, vandaar dat Vitamine B4 uit het lijstje van essentiële B-vitaminen is verwijderd. Maar daardoor dus niet onbelangrijker. Vitamine B4 maakt deel uit van het wateroplosbare Vitamine B-complex en kan worden omgezet in Adenosine wat weer één van de bouwstoffen van het DNA en RNA is. Met drie fosfaatgroepen kan Adenosine omgezet worden in het stofje Adenosine-trifosfaat, ATP. En dat is weer de allerbelangrijkste stof in de energie huishouding van het lichaam. Sterker nog, in de moleculaire celbiologie is ATP zo’n beetje synoniem aan energie. Dat komt doordat bij het afstaan van een fosfaatgroep, ATP wordt omgezet in ADP (Adenosine-difosfaat), waarbij energie vrij komt. Als co-enzym kan Vitamine B4 op deze manier bij diverse enzymatische reacties helpen en invloed uitoefenen op het immuunsysteem, de celdeling, celgroei, celmetabolisme, suikerspiegel, bescherming tegen mutaties in het DNA, etc. Vitamine B4 werkt samen met een andere belangrijke hulpstof uit de B vitamine groep, inositol genoemd. Inositol en Vitamine B4 zijn aanmaakstoffen voor de hersenen en helpen om de weerstand te verhogen. Bij een tekort aan Vitamine B4 kan er een groeiachterstand ontstaan, huidafwijkingen, maag-darmklachten, spierzwakte, vermoeidheid, verminderde afweer, etc.

Het komt onder andere voor in pinda’s, havermout, gist, kool en groene bladgroenten.

De Keuken van Jasmijn

Bijzondere reizen. Ik had het er in de introductie al over. Net als wanneer je een liedje op de radio hoort uit je kindertijd en de tijd van nu wordt ingewisseld voor die van toen, zo kan een gerecht dat ook doen. Voor mij is de verse Vietnamese springroll zo’n tijdsmachine. Kabbelend water, een strandwandeling, een leven zonder zorgen, een diepe gong en een schelle stem; “diiiinneeeeer!”(Eigenlijk zonder R op het einde want Aziatische mensen vinden de R moeilijk uit te spreken.) Ik was in, hoe kan het ook anders, Vietnam. Te gast bij een klein, totaal afgelegen, familieresortje aan de kust waar we tijdens het eten mochten aanschuiven bij de familie die toko runde. En daar…tada…at ik mijn eerste verse loempia. Het was niet mijn laatste. Gevuld met verse knapperige groene bladgroente en kruiden en met heerlijke homemade sauzen was het een smaakbom die ik nog niet eerder had geproefd. Maar het was vooral ook heel gezellig; kommetjes met kruiden en groenten werden aan elkaar doorgeven, we rolden ingespannen met lenige vingers en lachten om elkaars slecht gevouwen exemplaren. Het eten kreeg er een extra dimensie bij; het was niet alleen maar om je maag te vullen maar het kreeg de waarde van samen zijn. Een belangrijk moment van verbinding. Met elkaar, maar ook met het eten. De kruiden hadden we vlak voor het eten geplukt uit het kleine kruidentuintje achter het huis, wat het eten ervan nog lekkerder maakte. Grappig hoe dat werkt; altijd wanneer ik zelf mijn eten heb geplukt of uit de grond heb gegraven, smaakt het vele malen lekkerder dan wanneer ik het uit een pakje uit de supermarkt heb gehaald. Gelukkig hoef je niet in Vietnam te zitten om je kruiden uit een kruidentuintje te plukken en te genieten van je eigen ‘verzamelde’ eten. Mijn kleine balkonnetje hangt vol met bakken waarin verschillende kruiden groeien. Niet alleen een heel gezellig gezicht maar vooral heel fijn om altijd verse kruiden bij de hand te hebben. Verse kruiden zijn belangrijke smaakcomponenten maar ook heel erg gezond. Peterselie zit bijvoorbeeld vol met vitamine C en koriander bezit een hoog anti-oxidanten gehalte.

Recept: VERSE VIETNAMESE SPRINGROLLS MET HOME-MADE PINDASAUS.

Voor: 2 personen
Genre: Voorgerecht

Je kunt aan deze loempia totaal je eigen draai geven, eruit laten wat je niet lekker vindt en erin stoppen wat je wel lekker vindt. Grote kans dat dit heel goed gaat samen. Ik maak ze in elk geval altijd met verschillende rauwe groene bladgroenten en wat zout gebakken shitake en dunne reepjes gebakken stevige tofu. De saus is minstens zo belangrijk.

WAT HEB JE NODIG AAN INGREDIËNTEN:

 • Loempia papier (bij de toko)
 • Praew Leaf (toko)
 • Shitake
 • Stevige tofu
 • Tauge
 • Komkommer
 • Waterkers
 • Wortel
 • Sla (ijsbergsla is lekker)
 • Bieslook
 • Koriander
 • Munt
 • (platte) Peterselie
 • Bosui
 • Vegetable stir-fry sauce (bij de toko)

VOOR DE SAUS:

 • pinda’s
 • kokosmelk
 • limoenblad
 • koriander zaadjes
 • koriander
 • kurkuma
 • gember
 • chili
 • Komijnzaad
 • Soyasaus
 • Palmsuiker/agave
 • Knoflook

WAT HEB JE NODIG AAN KEUKENGEREI?

 • Grote vijzel
 • Sauspannetje met houten lepel
 • Verschillende bakjes

ALLEREERST: DE PINDASAUS

Pak de grote vijzel, doe daar een zakje pinda’s in en vijzel het semi-fijn. Doe de pindagruis in een sauspannetje met een half blik kokosmelk en zet het op een laag vuurtje met 6 limoenblaadjes en een scheutje soyasaus. Vervolgens doe je een handje korianderzaad, 1 teentje knoflook, ongeveer 3 cm geschilde gember, een klein handje komijnzaad, 2 cm kurkumawortel geschild en 1 (scherpe) chili in de vijzel, met een beetje sesamolie en vijzel dit fijn totdat het een egale substantie is. Dit voeg je toe aan het sauspannetje dat op het vuur staat. Roer het goed. Giet er nog een beetje kokosmelk en soyasaus bij en voeg 1 grote theelepel palmsuiker of agave siroop toe. Afhankelijk van de dikte van de saus, kan je er nog een beetje kokosmelk aan toevoegen. Je kan het eventueel nog iets zouter maken met een vleugje zout. Maar proef eerst even voor je dat doet. Maak het af door op het laatste nog een beetje fijngesnipperde koriander aan toe te voegen. De limoenblaadjes kan je er in laten zitten; mensen kunnen dit er zelf uit halen.

LOEMPIA VOORBEREIDING

Hou zo veel mogelijk rekening met dat je de ingrediënten zo dun en lang mogelijk wilt hebben. Wat ik dus bijvoorbeeld altijd met de wortel doe, is deze met een kaasschaaf in lange dunne plakjes schaven. De komkommer snij ik met een mes in dunne blokjes want dan houd het nog een beetje zijn structuur. Met de shitake is dat wat lastiger. Snij deze gewoon maar in plakjes en bak ze in de koekenpan met de Vegetable Stir-Fry sauce. Snij hierna de stevige tofu ook in lange stukjes en pak deze ook een beetje aan met de Vegetable Stir-Fry sauce. Ik doe vervolgens alles in verschillende bakjes. Dus de shitake, de wortel, de tofu, de kruiden, de sla, de waterkers, praew leaf, de komkommer en de taugé.

Zet ongeveer een liter warm water op en doe dit vervolgens in een grote kom.

LOEMPIA ROLLEN

Pak een loempia papier en rol deze in het water onder zodat elk stukje het warme water is gedompeld. Vluchtig is genoeg; je hoeft het papier er niet in te weken want dan breekt het. Leg het papier op een gladde ondergrond en maak een horizontale dikke lijn met de verschillende ingrediënten; beetje sla, praew leaf, de munt, koriander en bieslook, peterselie, reepje komkommer, wat tauge, de shitake en de tofu, sliertjes wortel en wat waterkers…van alles maar een klein beetje, anders kan je het niet meer oprollen.Vouw dan de voorkant over de ingrediënten en vouw 1 zijkant naar binnen. Rol het vervolgens een keer op en vouw dan de andere kant naar binnen en rol m dan zo strak mogelijk strak dicht. Het is misschien even oefenen maar je krijgt het zeker onder de knie.

WIST JE DAT

Groente, eigenlijk vrijwel gelijk, na de oogst zijn voedingswaarde begint te verliezen? Het is daarom het beste om per dag te kopen wat je nodig hebt zodat je zoveel mogelijk van de initiële voedingsstoffen binnen krijgt.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp