Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over vitamine B6. Jani legt uit waarom vitamine B6 belangrijk is voor je immuunsysteem en Jasmijn legt uit hoe je een ontbijt dat rijk is aan Vitamine B6 kunt bereiden.

De keuken van Jani

Vitamine B6 komt in het lichaam voor in 3 verschillende vormen; pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. Deze vormen kunnen binnen het lichaam in elkaar worden omgezet. Vitamine B6 is belangrijk voor het immuunsysteem. Het is essentieel voor de productie van eiwitten vanwege de functie in het aanmaken van aminozuren. De antistoffen van het immuunsysteem zijn eiwitten en ook cytokines, de signaalstoffen waarmee het immuunsysteem werkt zijn eiwitten. En dus is het immuunsysteem sterk afhankelijk van de aanwezigheid van vitamine B6. Voor de normale functie van sommige signaalstoffen is vitamine B6 ook nodig als co-enzym.

Vitamine B6 is tevens essentieel voor de aanmaak van nucleïnezuren (de bouwstoffen van het DNA). Deze zijn nodig voor het volwassen worden van cellen zoals de T-cellen van het immuunsysteem. Bij een tekort aan Vitamine B6 blijkt dat er een tekort aan T-cellen ontstaat en dat wanneer de hoeveelheid vitamine B6 weer geoptimaliseerd wordt, de T-cellen zich ook herstellen. Van vitamine B6 is aannemelijk gemaakt dat het premenstruele depressie effectief kan behandelen vanwege de directe betrokkenheid bij bepaalde neurotransmitters (ook eiwitten), die effect hebben op hoe de hersenen werken. Vitamine B6 zorgt door zijn functie bij de aanmaak van bepaalde neurotransmitters tevens voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B6 speelt een essentiële rol bij de synthese van hemoglobine, waarmee de rode bloedcellen zuurstof door het lichaam vervoeren. Het zorgt voor synthese van stoffen die belangrijk zijn voor de spijsvertering zoals lecithine en taurine.

Daarnaast is belangrijk voor de energievoorziening. Deze wordt gerealiseerd door glycogeen en glucose stofwisseling. Zoals je je kan voorstellen hebben deze belangrijke functies ook effect op de huid. De huid is afhankelijk van aminozuurproductie, eiwitproductie, hemoglobine en vetstofwisseling, en daarom is vitamine B6 niet alleen essentieel voor een gezond lichaam, maar ook voor een gezonde huid.

Referenties

Silvia Maggini, Eva S. Wintergerst, Stephen Beveridge and Dietrich H. Hornig.
“Selected vitamins and trace elements support immune function by strengthening epithelial barriers and cellular and humoral immune responses” British Journal of Nutrition (2007), 98, Suppl. 1, S29–S35.
http://journals.cambridge.org/download.php
file=%2FBJN%2FBJN98_S1%2FS0007114507832971a.pdf&code=28bf8ee4b199ebc17ed3eff3d6c22b2f
J.M. Bourre. EFFECTS OF NUTRIENTS (IN FOOD) ON THE STRUCTURE AND FUNCTION OF THE NERVOUS SYSTEM: UPDATE ON DIETARY REQUIREMENTS FOR BRAIN. PART 1: MICRONUTRIENTS. THE JOURNAL OF NUTRITION, HEALTH & AGING©. The Journal of Nutrition, Health & Aging© Volume 10, Number 5, 2006.
http://www.bourre.fr/pdf/publications_scientifiques/259.pdf
Jim Mann
A. Stewart Truswell. Essentials of human nutrition, second edition.
Oxford University press, 2002.
http://elearning.zaou.ac.zm:8060/Health/Essentials%20of%20Human%20Nutrition%20-%20Jim%20Mann%202002.pdf#page=572
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_B6
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B6

De Keuken van Jasmijn

B6 zit in veel volkoren producten. Maar ook in (walnoten) noten, zonnebloempitten, banaan en een hoop groente (knoflook, bloemkool, mosterd greens, kool, criminipaddestoelen, asperges, broccoli, boerenkool, boerenkool, spruitjes, snijbiet, groene bonen, winter squash, tomaten en prei). Daar is dus een hoop lekkers mee te bedenken maar vandaag dacht ik aan een maaltijd waar ik nog niet eerder iets voor heb bedacht op het Looking Good Food blog; ontbijt. Mijn zin in een uitgebreid ontbijt neemt namelijk enorm toe wanneer de dagen weer wat langer worden, ik door zingende vogels word gewekt en een zonnestraal op mijn keukenblad reflecteert. Kortom, wanneer de zomer wat dichterbij komt. Ik weet het, ik weet het, we hebben amper 1, zeer winderige, stranddag gehad waarbij men en masse en ietwat teleurgesteld de buitenlucht op zocht. Maar toch. Het doet wat met je als Hollander, die langverwachte tekenen van de lente.

Ik zou zomaar durven zeggen dat het ontbijt misschien wel mijn meest favoriete maaltijd van de dag is. Niet met zware boterhammen met kaas. Of bonen, aardappelen en spek zoals ze dat graag in Engeland zien. Ik heb een voorkeur voor zachte en zoete smaken en een niet al te ingewikkelde textuur. Ik en mijn smaakpupillen hebben even nodig om wakker te worden. Fruitshakes zijn daarom mijn ultieme ochtendmaal. Wat sinaasappelen persen en hup de blender in met wat ander fruit van het seizoen. Een standaard winnaar. Maar ik heb nu ook iets nieuws ontdekt; Kefir. Dat is een soort yoghurt ‘plantje’ waarmee je je eigen yoghurt kan maken. Google het maar eens. Heerlijk en ongelooflijk goed voor je. In het weekend, als ik eindeloos de tijd heb om op mijn blote voeten door het huis te lopen, op het aanrecht een krantje kan lezen, rustig wakker kan worden en dus ook meer tijd heb te besteden aan mijn ontbijt dan door de week, dan maak ik daar dus iets moois mee. Een soort toren van babel in een glas.
Er wordt vaak gezegd dat ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Dat heb je vast wel eens iemand horen zeggen ergens. Dat is dus ook echt zo. Het is een soort ultieme kick-start; in je buikgebied wordt alles even ‘aan’ gezet, de glucose zorgt dat je hersenen gaan werken en je lichaam wordt voorzien van de energie die het nodig heeft om in beweging te komen en op te starten. Als je dat nou ook nog doet met iets dat ontzettend lekker is èn boordevol zit met vitamine B6 weet je zeker dat jij in elk geval je best hebt gedaan er een goede dag van te maken.

Recept: Kefir feest

Voor: 1 persoon
Genre: Ontbijt

Ik maak graag Kefir yoghurt van soyamelk. Omdat het soms wat zuur kan zijn, doe ik daar vanille merg bij en wat banaan. Ik maak dan een soort toren in een kopje met allerlei zaden, nootjes en stukjes fruit. Echt heel lekker en fijn wakker worden.

WAT HEB JE NODIG AAN INGREDIËNTEN

 • Kefir
 • Vanillestokje
 • 1 banaan
 • zonnebloempitjes
 • lijnzaad
 • amandelen
 • walnoten
 • pecannoten
 • Ongezoete muesli/havervlokken
 • honing
 • chiazaad
 • rood fruit (buiten het seizoen mag dat ook best uit de vriezer)

WAT HEB JE NODIG AAN KEUKENGEREI

 • weckpot
 • plastic zeef
 • houten lepel
 • blender of staafmixer

Kefir

Kefir is dus een yoghurt plantje of bacterie dat je slechts 1 keer (HIER bijvoorbeeld) hoeft te kopen. Daarna zal je er zelfs heel veel andere mensen blij mee kunnen maken. Het groeit namelijk. Je doet het in flinke scheut (0.30 ml voor 1 persoon ongeveer) met bijvoorbeeld soya melk in een weckpot en laat het ongeveer 24 uur op kamertemperatuur staan. Het is dan ingedikt, net als yoghurt, waarna je het in een plastic zeef kan afgieten. Dat moet echt plastic zijn, want het schijnt dat ze metaal niet overleven. De Kefir korrels kun je terug de pot in doen en weer bijschenken met nieuwe (soya) melk. De yoghurt achtige substantie doe ik in de blender (of in een groot staafmixerglas) en doe daar een halve banaan bij en het merg van een vanille stokje. Daarna blender/staafmix ik het glad.

Voorbereiding

Als je een vijzel hebt, crush de amandelen dan daarin kapot tot kleine stukjes en doe dit kort in de pan om ze een beetje krokant te maken. De smaak komt hierdoor beter naar voren. Pak ook de pecannoten en carameliseer deze met wat honing. Dat is heel makkelijk; je doet gewoon de pecannoten in de pan en ‘bakt’ ze al een beetje voor. Als de pan heet genoeg is, doe je wat honing op de noten, blijf de noten in honing goed omroeren en als de honing goed verdeeld is over de noten, haal je het van het vuur en leg je het apart. De andere helft van de banaan die je nog over hebt, snij je in kleine stukjes.

Lagen creëren

Pak een groot glas. Doe daar een grote lepel van de ongezoete muesli/havervlokken in, gevolgd door wat stukjes walnoot, wat zonnebloempitjes en lijnzaad. Doe hier een twee grote lepels kefir op gevolgd door wat rood fruit (blauwe bessen, bramen, frambozen, aardbeien) en doe daar bovenop weer wat Kefir. Strooi hier de stukjes banaan weer op, wat chia zaad en de gecrushde amandel stukjes en daarop weer wat Kefir. Doe dan helemaal bovenop weer wat rood fruit en leg daar tussenin de gecarameliseerde pecannoten. Ziet er waanzinnig uit, is absurd lekker en heul gezond!

Wist je dat

Koken, opslag en verwerking van voedsel een verlies van wel meer dan 50% van vitamine B6 kan veroorzaken? Dit hangt af van de vorm van vitamines in de voeding. Plantaardig voedsel verliest het minste gedurende verwerking. Het bevat namelijk pyridoxine, een veel stabielere vorm van B6 dan de pyridoxal of pyridoxamine in dierlijke voedingsmiddelen. Zo kan melk bijvoorbeeld tot wel 70% van de vitamine B6 verliezen wanneer het gedroogd wordt.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp