Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over vitamine C. Jani legt uit waarom je Vitamine C nodig hebt en Jasmijn geeft je wat verkoeling met haar gazpacho.

De keuken van Jani

Dit jaar verscheen er een publicatie in de Cochrane Library waarin een meta analyse werd gedaan van 29 dubbelblind gerandomiseerde studies, waarin meer dan 11.000 proefpersonen werden gevolgd. De vraag was of vitamine C ook beschermend werkt tegen verkoudheid. Het algemene bijgeloof dat Vitamine C een verkoudheid kan genezen werd hiermee dus stevig aan de tand gevoeld. Uit hun analyse van de diverse onderzoeken bleek dat een regelmatige inname van Vitamine C een positieve invloed heeft op de duur en de intensiteit van de verkoudheden maar, bij de gemiddelde persoon, niet op de hoeveelheid aan verkoudheden. Terwijl dat bij mensen die veel van hun lichaam vragen, zoals professionele sporters, bleek dat vitamine C wel een beschermend effect heeft op het krijgen van een verkoudheid en daarmee dus het aantal verkoudheidsgevallen per jaar met de helft te verminderen bij deze personen.

Op de circulatie is tevens aangetoond dat Vitamine C een gunstig effect heeft op het cholesterol en de bloeddruk. Hiermee wordt de kans op aderverkalking en allerlei hart- en vaatziekten verminderd. Deze vitamine helpt tevens bij abnormale bloedstolling en is essentieel voor een goede wondgenezing.

Een opvallende en interessante bevinding is dat Vitamine C een stimulerend effect heeft op de productie van oxytocine. Dit hormoon wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd; het is essentieel voor gevoelens van verliefdheid en liefde.  Vitamine C in hoge doseringen leidt dan ook tot een hogere frequentie van seks met de partner, zoals is aangetoond in een studie bij 39 gezonde personen. Met vitamine C kan je dus zelfs je liefdesleven een boost geven!

Vitamine C werkt synergistisch met de vitamines A en E. Dat betekent dat wanneer vitamine C samen met vitamine A of vitamine E wordt gebruikt, de werking van beide vitaminen sterker wordt dan wanneer deze vitamines onafhankelijk van elkaar ingenomen worden.

Het lichaam kan vitamine C niet zelf maken en daarom moet het voldoende in het voedsel aanwezig zijn om talloze taken te vervullen in het lichaam. Wanneer je teveel vitamine C inneemt, zijn de nieren veelal goed in staat om het overschot uit het systeem weg te filteren. Echte overdoseringen zijn dus vrijwel onmogelijk, behalve wanneer met supplementen onverantwoorde hoeveelheden worden ingenomen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot het zo bekende scheurbuik, waar de VOC bemanningsleden onder leden wanneer ze weken geen groente of fruit aten. Door dit ziektebeeld is het duidelijk geworden dat vitamine C een essentiële vitamine is die onmisbaar is voor het normaal functioneren van het lichaam. Het klinische beeld van scheurbuik laat zien dat er wonden ontstaan in talloze bindweefsels, tandvlees, de huid, etc. Een belangrijke reden hiervoor is dat de collageenaanmaak afhankelijk is van vitamine C.

De Keuken van Jasmijn

Heel veel indruk maakte het op me vroeger, die verhalen over scheurbuik. Stoere bemanningslieden van de grote schepen die maanden op zee zaten om de wereld te verkennen en bij bosjes neervielen omdat ze geen groente en fruit tot hun beschikking hadden. Echt wel dat ik daardoor mijn bord met andijvie stamppot op at. Dat rottende tandvlees en die opgezette buik leek me niks. En als ik ooit nog zelf de wijde wereld in zou trekken, dan zou ik ten minste een goede reserve hebben als ik nu die andijvie op zou eten, had ik bedacht. Goed voor de vitamientjes, zei mijn moeder dan altijd aanmoedigend als ik weer eens met lange tanden zat te eten.

Wat ook goed was voor de vitamientjes, en een stuk lekkerder en leuker, waren dingen die wij overal zelf van de bomen en van struiken konden plukken vroeger. Appels van de appelbomen in het park, vlierbessen van de struiken om de hoek, bramen die met wilde takken overal naast het treinspoor groeiden en ons achterlieten met paarse tongen en krasjes over ons hele lijf. En rozenbottels. Natuurlijk gebruikten we die primair om ze, beursgeslagen, stiekem in de truien van klasgenootjes te stoppen. Dat was namelijk heel grappig, want de zaadjes van de rozenbottel jeuken. Als we dat niet deden of al genoeg hadden gedaan, dan verzamelden we de rozenbottels. Dat deden we dan in een rieten mandje, geen grap, en dan huppelden we naar huis. Mijn tante Heleen, door wie ik deels ben opgevoed, maakte daar dan jam van, uiteraard zonder de pitjes. Boordevol met vitamine C dus. Tegenwoordig kom ik rozenbottel niet zo veel meer tegen, wonend in hartje Amsterdam, maar gelukkig zit ik begin september in een huisje op Vlieland waar de rozenbottel weelderig groeit. Natuurlijk ga ik daar jam maken. Hier thuis maak ik dan ondertussen andere lekkere dingen met voldoende vitamine C. Natuurlijk iets dat verkoeling brengt bij dit warme weer.

Recept: Gazpacho mi amore

Voor: 2 personen
Genre: Hoofdgerecht

Hoewel ik dit warme zomerweer echt heeeerlijk vind, heb ik in warme happen niet zo’n zin. Deze licht spicy gazpacho is de uitkomst. Met allerlei verse groenten en kruiden, blokjes ijs erdoorheen. Mmmm….

Wat heb je nodig aan ingrediënten

 • 8 tomaten
 • 2 rode paprika’s
 • een halve komkommer
 • een half rood uitje
 • een halve avocado
 • een halve citroen
 • peper
 • 2 knoflookteentjes
 • olijfolie
 • basilicum
 • bieslook
 • peterselie
 • kwart vers rood pepertje (ook veel vitamine C!)

Wat heb je nodig aan keukenartikelen

 • blender
 • zeef

De tomaten

Ik kook de tomaten eerst altijd, met de knoflook en het pepertje. Dit hoeft echter niet perse. Je kan ook alles rauw in de blender doen.
Maar ik ontdoe dus de tomaten van hun velletje, snij ze in stukken (hart eruit) en doe ze in een steelpannetje met een blokje bouillon, het kwart pepertje en twee teentjes knoflook.

De rest

Ik doe twee paprika’s, in stukjes gesneden, in de blender, een halve komkommer, een grote hand verse basilicum, bieslook, peterselie en het sap van een halve citroen. Als de, inmiddels afgekoelde, tomaten ook klaar zijn doe ik alles erbij en blender de boel glad. Wat ik soms nog doe, is het geheel nog door een zeef halen, zodat alles stukjes en velletjes (van de paprika bijvoorbeeld) verwijderd worden. Het hangt een beetje af van waar je van houdt.

Garnering

Behalve een takje peterselie, doe ik de garnering/vulling er altijd naast zodat men zelf kan pakken waar hij of zij zin in heeft. Snij een halve avocado, een halve paprika, een kwart rode ui en wat komkommer in hele kleine blokjes en doe dit een verschillende bakjes. Wat zwarte olijven en een stukje (tomaat-olijven) brood smaakt er ook heerlijk bij. Eet smakelijk!

Wist je dat

Je ook heerlijke andere koude soepen kunt maken? Met komkommer, groene paprika en avocado bijvoorbeeld. Beetje koriander en lente uitjes….ook heel erg lekker voor deze zomerse dagen!

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp