Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine D. Jani legt uit waarom deze ‘zonne- vitamine’ zo belangrijk voor je is en Jasmijn legt uit hoe je haar lekkere, frisse paddenstoelen noodle gerecht maakt.

De keuken van Jani

Vitamine D is een belangrijke vitamine die vooral bekend is vanwege zijn rol bij de aanmaak van botweefsel. Vitamine D beschermt tegen osteoporose (broze botten door botontkalking) omdat het de opname van calcium uit het voedsel bevordert. Voor de esthetische geneeskunde is dit meteen enorm relevant. De botten in het gezicht en de schedel worden namelijk tijdens de normale veroudering van het gezicht steeds kleiner. Hierdoor zullen het vetweefsel en de huid met de zwaartekracht mee naar beneden glijden, omdat het harde skeletplatform onder deze zachte weefsels verdwijnt. Een goede dagelijkse intake van Vitamine D houdt je botten dus langer goed.

De belangrijkste vorm van Vitamine D, Vitamine D3, wordt onder invloed van UV licht in de huid gemaakt. Dat betekent dus dat je minimaal 3x per week 15 minuten aan de zon moet worden blootgesteld, om voldoende van deze vitamine in je systeem te hebben. Omdat dit er in onze huidige maatschappij nogal eens bij in schiet, en ook omdat wij als cosmetisch artsen altijd waarschuwen voor de gevaren van zonlicht, is het belangrijk om voldoende vitamine D uit voeding te halen. Evolutionair-genetische studies tonen aan dat toen de vroege mens vanaf de evenaar naar het noorden trok, er een genetische verandering optrad, waardoor de huidige noordelijke rassen minder snel last hebben van een vitamine D deficiëntie dan de zuidelijke rassen. Dat komt doordat de melanine tot wel 99% van de UV-B straling kan tegen houden die moet zorgen voor de Vitamine D synthese. Hoe belangrijk Vitamine D voor het algemeen welzijn van de mens is, blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo is het belangrijk in de preventie van suikerziekte, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, cognitieve stoornissen, auto-immuunziekten, allergie en broosheid. Tijdens de zwangerschap kan een Vitamine D tekort effect hebben op de genetische codering van het foetus en zo effect hebben op bepaalde ziekten later in het leven.

Een effectieve strategie om vitamine D-deficiëntie en voorkomen, is om een ​​op  verstandige manier blootgesteld te worden aan de zon, voedingsmiddelen die vitamine D bevatten te eten en vitamine D-supplementen te slikken.

De Keuken van Jasmijn

Grote kans dat je een tekort hebt aan de ‘zon vitamine’, vitamine D. Dat blijkt uit vele onderzoeken die er zijn gedaan om de vitamine D spiegel van mensen in kaart te brengen. Wereldwijd hebben 1 miljard mensen namelijk een tekort. Uiteraard is dat onevenredig verdeeld over de wereld en hebben wij, levend in ons grijze koude kikkerlandje, daar het meeste last van. Niet alleen omdat wij zo weinig zon zien, maar ook nog eens omdat dus blijkt dat de zonnestralen in landen dicht bij de evenaar sterker zijn bij hun aanmaak in vitamine D en veel zwakker in landen met een hogere breedtegraad. Dan kun je dus nog zo lang liggen bakken op het strand in Zandvoort in dat waterige bleke zonnetje van ons, maar dat haalt dus weinig uit. En dan nog iets wat het allemaal nog veel ingewikkelder maakt; voor een gezonde vitamine D-spiegel zou je eigenlijk in een goede sterke zon moeten zitten totdat je huid licht rood wordt. Maar natuurlijk hebben we ook geleerd om juist niet in de zon te zitten en ons goed in te smeren om huidkanker en rimpels te ontwijken. Dat is dus best moeilijk keuzes maken…

Vitamine D is zowel een voedingsstof die we eten als ook een hormoon die ons lichaam maakt door zonlicht. Dus wanneer dat zonnetje mist, dan kun je het proberen het zo goed mogelijk op te lossen met je voeding. Alhoewel voeding dus ook niet per definitie voldoende met zich mee brengt. Daar maakte het ministerie van volksgezondheid zich waarschijnlijk ook zorgen over want zo zit er in een aantal bewerkte voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld veel margarines of ontbijtgranen, kunstmatig toegevoegde vitamine D. Dat kan dus ook. Lastige vitamine dus al met al. Gelukkig is vitamine D ook te vinden in een aantal natuurlijke producten, zoals paddenstoelen en dan bij voorkeur de wilde variant. Daar beginnen we dus maar even bij. Helemaal niet erg want ik ben er gek op. En dan ga ik daarna even kijken of mijn verzekeraar mijn reisje naar Brazilië wil vergoeden; dat lijkt me het minste dat ze kunnen doen.

Recept: Frisse paddenstoelen noodles

Voor: 2 personen
Genre: Voor/tussengerecht

Vandaag op het menu een lekker licht en fris noodle gerecht. Heel makkelijk te maken en best wel indrukwekkend qua smaak. Er zit namelijk een creme van cashewnoten-granny smith appel bij. Jam…!

Wat heb je nodig aan ingrediënten:

 • buckweat noodles (of andere noodles als je wilt)
 • baby paksoi
 • heel veel verschillende soorten paddestoelen
 • lente uitje
 • koriander
 • cashewnoten
 • 1 granny smith appel
 • 1 teen knoflook
 • 5 limoenbladeren
 • 1 grote citroengras
 • 1/3 rode peper
 • gember
 • 1 limoen
 • 1 eetlepel soyasaus
 • 2 theelepels agave siroop
 • half biologisch bouillon blokje

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • staafmixer
 • zeef

De cashewnoten-appel creme

Week een handje cashewnoten minimaal een uur in een bakje met water. Wanneer ze goed zacht en doorweekt zijn doe ze dan in een staafmixer beker en een geschilde granny smith appel bij en mix het glad met de staafmixer. Om alle resterende stukjes noot en appel te verwijderen, kun je het ook nog even door een zeef heen drukken met een grote lepel. Dat wat er door de zeef komt is zacht en glad.

Bouillon maken

Doe een half blokje bouillon in een pannetje met een groot glas water. Doe daar de limoenblaadjes bij, ongeveer 3 cm gember in stukjes, 1 teentje knoflook in stukjes, 1 grote citroengras in stukjes, 1/3 rode peper in stukjes, een halve schil van een limoen geraspt, 2 theelepels agave en 1 eetlepel soyasaus en zet het op het vuur. Laat het zo een poosje op een zacht vuurtje pruttelen.

Paddenstoelen bakken

Doe de paddenstoelen in een pan met wat kokosolie, los van elkaar zodat de smaak van elke individuele paddenstoel behouden blijft en keer om wanneer ze een beetje bruin zijn.

Noodles koken

Doe de (buckweat) noodles in een pan met kokend water en zet op het vuur. De noodles zijn heel snel klaar dus hou het in de gaten. Als ze al te zacht worden, zijn ze niet meer lekker.

Opmaken

Draai met een vork en lepel rolletjes noodles en leg deze voorzichtig, gerold, op een bord. Drie stuks vind ik altijd een mooi aantal. Verdeel daaromheen de verschillende paddenstoelen in een verticale lijn. Zeef dan je bouillon af zodat alle stukjes eruit zijn en giet wat bouillon voorzichtig over de rolletjes noodles. Verdeel dan wat kleine blaadjes baby paksoi op het bord (die je heel kort even in de pan hebt gebakken) en leg ook hier en daar wat lentje uitjes op het bord. Op elk hoopje noodle, een blaadje koriander en in de hoeken wat toefjes met de cashew crème en klaar ben je. Door de cashewnoten creme krijgt het een heerlijk fris geheel.

Wist je dat

Je cashewnoten heel goed als crème basis kunt gebruiken, als alternatief voor room, voor veel gerechten. Kijk maar eens bij het gerecht bij vitamine B1 waar ik een preisoepje heb gemaakt met cashewnoten ‘room’.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp