Over Looking Good Food

Op dit Looking good food blog kan je meer lezen over wat verschillende vitaminen en mineralen precies met je lichaam, en specifiek met je huid, doen. Daarbij kun je elke keer een heerlijk receptje vinden waarin deze vitamine centraal staat.

COSMETISCH ARTS JANI VAN LOGHEM EN KEUKENPRINSES JASMIJN ANDRINGA VERTELLEN JE HUN KEUKEN GEHEIMEN.

Vandaag gaat het over Vitamine E. Jani vertelt meer over deze belangrijke anti-aging vitamine en Jasmijn maakt een amuse ter ere van de opening van de nieuwe kliniek.

De keuken van Jani

Als antioxidant beschermt vitamine E het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen, die voortdurend in het lichaam ontstaan, bijvoorbeeld bij het verteren van voedsel of bij externe schadelijke factoren als zonexpositie, roken, etc. Het menselijke verouderingsproces wordt gekenmerkt door degeneratieve aandoeningen zoals cardiovasculaire, neurologische en stofwisselingsziekten. Bij het ontstaan van deze aandoeningen spelen vrije radicalen een belangrijke rol. Vitamine E neutraliseert deze schadelijke stofjes waardoor het een ware anti-aging vitamine is. Daarnaast heeft Vitamine E heeft een belangrijke positieve uitwerking op de huid. Vitamine E wordt daarom veel in crèmes toegepast; het absorbeert UV licht, waardoor het licht de huidcellen niet bereikt, en het vangt vrije radicalen weg die door het UV licht kunnen ontstaan. Een Duits onderzoek liet zien dat dagelijkse inname van Vitamine E supplementen bepaalde huidaandoeningen beter en sneller kan verhelpen. Een ander onderzoek bekeek de effecten van dagelijkse inname van Vitamine E en andere antioxidanten op de huid. Bij langdurig dagelijks drinken van het betreffende drankje kregen vrouwen meer collagene vezels en minder diepe rimpels in de huid van het gezicht.

Het is belangrijk om op te passen met supplementen, aangezien een grote meta-analyse heeft aangetoond dat het dagelijks slikken van meer dan het dubbele van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid leidt tot een grotere mortaliteit. Maar hoe kom je nu op de juiste dosering van de benodigde vitaminen? Het beste advies is om je vitamines uit gevarieerd eten te halen en ervoor te zorgen dat je genoeg Vitamine E tot je neemt door bijvoorbeeld genoeg noten, bladgroenten of kiwi’s te eten.

Handig om te weten: Vitamine E verdunt het bloed enigszins. Wanneer je geïnjecteerd of geopereerd wordt, kan je het beste een dag met de Vitamine E supplementen gestopt zijn om blauwe plekken te voorkomen.

De Keuken van Jasmijn

Vorige maand mocht Falck clinic eindelijk officieel zijn deuren openen. Dat zijn niet zomaar deuren want oh oh oh wat is het mooi geworden. Prachtige combinaties van melk witte vloeren en houten elementen, sprookjesachtige fotokunst aan de muur van fotografe Rachel Nieborg (we organiseren er ook een expo; elke 3 maanden zal er nieuw werk hangen) en mooie ruime kamers om iedereen met voldoende rust en aandacht te behandelen. Een grote hoed af voor ontwerpbureau TANK die dit allemaal zo mooi heeft bedacht.
Voor collega’s en pers, een man of 80, werd deze opening eind september in stijl gevierd. Natuurlijk kon Looking Good Food niet ontbreken. Het was mijn taak om alle 80 gasten Looking Good Food hapjes voor te schotelen die niet alleen heerlijk waren en voldoende vullend, maar er natuurlijk ook mooi uit zagen en aansloten op het Looking Good Food principe. Eitje, dacht ik. Toch niet echt. Ga maar eens nadenken over lekkere hapjes die je enigszins charmant in je mond kunt stoppen zonder daarbij met een klodder saus op je kin achter te blijven, waarna je een glas wijn over je gesprekspartner moet gooien omdat je met je niet vette hand waar dan toevallig een glas wijn in zit je kin probeert schoon te vegen. Best ingewikkeld. Zeker omdat het meer dan 1 hapje moest zijn. Ik had mezelf 12 verschillende hapjes als doel gesteld.
Ik heb me onder gedompeld in de wereld van de amuses en niet die ene van stukje mozzarella met een tomaatje, maar echt bijzondere “smaakbommetjes”, hoe de koks dat graag noemen. Fantastische ontdekkingen deed ik, terwijl ik in de keuken poppenhuis hapjes aan het uitproberen was. Eentje daarvan ga ik met jullie delen, want hierbij staat vitamine E namelijk centraal. Vitamine E zit onder andere in noten, groene bladgroente, alfalfa, olijfolie en een beetje in paprika’s. In deze amuse dus.

Recept: Gegrilde paprikarolletjes met notenpasta en port dressing

Voor: 4 personen of meer
Genre: Amuse

Heerlijk zacht van smaak en er blijft (meestal) niets tussen je tanden hangen. Doet het goed op feesten en partijen.

Wat heb je nodig aan ingrediënten:

 • Paprika’s in verschillende kleuren
 • Alfalfa
 • Jonge bladsla
 • Verse basilicum
 • Zout
 • Handvol met verschillende noten en (zonnebloem)pitten
 • 1 macademia noot
 • 1 theelepel honing
 • 2 eetlepels port
 • 1 theelepel balsamico
 • 1 theelepel olijfolie

Wat heb je nodig aan keukengerei:

 • grilloven
 • ovenschaal
 • mes
 • staafmixer
 • rasp

Om te beginnen; paprika grillen

Leg de paprika’s in z’n geheel in een ovenschaal en zet de oven op grill stand. Zodra de bovenkant van de paprika’s zwart worden, draai ze een kwart slag. Net zo lang totdat de schil rimpelig en deels zwart is geworden. Haal ze dan uit de oven, maak een incisie en laat het vocht, van alle paprika’s, in een bakje druppelen. Laat ze dan even liggen totdat ze wat afgekoeld zijn om ze vervolgens van hun schilletje te ontdoen. Voorzichtig, je wilt wel dat het vlees in tact blijft.

Notenpasta maken.

Doe allemaal verschillende soorten noten in een staafmixer beker met een klein beetje water. Vergeet de zonnebloem en pompoen pitten niet. Doe daar een beetje olijf en sesamolie bij, wat zout en gebruik de staafmixer om de boel tot een soort pindakaas massa te mixen.

Dressing maken

Het sap dat je uit de paprika’s hebt opgevangen is de basis van je dressing. Doe daar een scheut port bij, een scheutje olijfolie en een scheutje (gewone) balsamico, een theelepel honing en roer het geheel glad.

Opmaken

Nu gaan we rolletjes maken. Snij voorzichtig de paprika in de lengte zodat je genoeg rol volume hebt. Smeer wat van je notenpasta over de hele bovenkant en verdeel een wolkje alfalfa over de reep. Rol vervolgens de paprika op, zet dit op z’n kant op een blaadje basilicum op een bord en doe het zelfde met de andere kleuren paprika’s. Maak het dan af door (altijd voorzichtig) wat van de dressing over de rolletjes te gieten. Als laatste kun je de macademia noot over de rolletjes raspen.

Start a Conversation

Hi! Click one of our member below to chat on Whatsapp