Wellicht heb je in de media berichten voorbij zien komen over de kans op zwelling bij mensen die met fillers zijn behandeld na het injecteren van het COVID-19 vaccin van Moderna. Jani en collega artsen onderzoekers publiceerde onderstaande om hun cliënten te informeren over de bijwerking die de vaccinatie kan veroorzaken.

Vaccinaties kunnen bijwerkingen uitlokken, zoals verdikkingen en roodheid ter plaatse van de ingespoten filler. Deze reactie komt doordat het immuunsysteem actiever wordt door de vaccinatie en reageert tegen het lichaamsvreemde materiaal, de filler.

De Food and Drug Administration in Amerika heeft in de afgelopen weken een aantal meldingen gekregen over patiënten die verdikking en roodheid ontwikkelden op plaatsen waar fillers waren ingespoten. Deze reactie trad op na hun vaccinatie met het Moderna-vaccin. Van de 15.184 gevaccineerde mensen werd deze bijwerking bij drie patiënten gezien. De behandeling bestond uit orale toediening van corticosteroïden en antihistamine. Alle drie patiënten zijn restloos genezen. Tot nu toe zijn deze bijwerkingen alleen gemeld bij het Moderna-vaccin en nog niet bij het BioNTech/Pfizer-vaccin. 

Het advies van de Amerikaanse autoriteiten aan artsen is om geen fillerbehandelingen uit te voeren in de twee weken volgend op de tweede Moderna-vaccinatie. Hierdoor verminder je de kans op het krijgen van een inflammatoire reactie door de verhoogde immuunrespons. Het lijkt verstandig om hieraan toe te voegen dat cliënten ook de twee weken voorafgaand aan een vaccinatie beter geen fillerbehandeling kunnen ondergaan. Iedere fillerinjectie leidt immers tot een (subklinische) inflammatoire respons. Dus: van twee weken voor tot twee weken na de Moderna-vaccinatie geen fillerbehandeling uitvoeren. De risico’s van covid-19 zijn natuurlijk veel groter dan de reactie op het vaccin bij mensen die al behandeld zijn met fillers. 

Ben je gevaccineerd en overweeg je een fillerbehandeling of ervaar je klachten na vaccinatie? Neem dan contact met ons op.

Auteurs

Peter Velthuis, dermatoloog, 
Jonathan Kadouch, dermatoloog, 
Frank Niessen, plastisch chirurg, 
Jani van Loghem, cosmetisch arts KNMG, 
Tom Decates, cosmetisch arts KNMG.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *