Vijftien jaar na introductie zijn de mogelijkheden van Radiesse® sterk uitgebreid. ‘De afgelopen jaren is er een enorme evolutie geweest in hoe het product wordt gebruikt’, bevestigt cosmetisch arts Jani van Loghem.

Toen Radiesse® in 2003 in de Verenigde Staten en in 2004 in Nederland op de markt kwam, werd het vooral gebruikt voor behandeling van de nasolabiale plooien. In 2005 bleken ook indicaties als marionetlijnen, mondhoeken, wangen en jukbeenderen bijzonder goed te behandelen met Radiesse. Voortschrijdend inzicht in de fysische eigenschappen van Radiesse, de anatomie en veroudering van het gezicht hebben tot nog meer behandelgebieden geleidt, zoals contour-verbeterende behandelingen van de kin en kaak.

Daarbij is het niet gebleven: denk aan het behandelen van de slapen, het liften van wenkbrauwen, het verfraaien van oorlellen en het verjongen van handen. In sommige gevallen kan zelfs een facelift worden uitgesteld dankzij een vectorbehandeling met Radiesse.

Inmiddels talloze toepassingen.

Als Radiesse expert geeft Jani van Loghem wereldwijd cursussen, masterclasses en staat op internationale podia om zijn kennis en ervaringen te delen over Radiesse.

Radiesse is naar mijn mening één van de meest veelzijdige en veilige injectable fillers die er bestaan. De afgelopen jaren hebben een enorme evolutie laten zien in hoe het product wordt gebruikt. Toen ik in 2005 met Radiesse begon, waren we vooral gericht op plooien in het midden en de voorkant van gezicht, marionetlijnen en de neus-lippenplooi. Inmiddels zijn we veel verder’, vertelt Van Loghem

‘Er zijn talloze toepassingen voor het product. Het is duidelijk geworden dat de neus- lippenplooi ontstaat door verlies van diep vet en verandering van de vorm van het bot. Daarom injecteren we nu niet of nauwelijks meer direct in de neus-lippenplooi, maar veel meer aan de zijkant van het gezicht waar de oorzaak van de veroudering ligt.’1

En waar Van Loghem vijf jaar geleden nog grapte over een combinatie van Radiesse met lidocaïne, inmiddels is Radiesse(+) een feit. Bij het ouder worden van de huid neemt de hoeveelheid natuurlijk collageen af, met als gevolg dat de huid verslapt. Dit is goed te corrigeren door Radiesse vlak onder de huid te injecteren’ licht Van Loghem toe.

Direct resultaat in de vorm van volume.

Radiesse is een niet-permanente filler met twee ingrediënten is een calciumverbinding: calciumhydroxylapatiet (CaHA). De filler bestaat voor 30 procent uit CaHA-deeltjes, ronde partikeltjes van ongeveer 25 tot 45 micrometer in diameter, en voor 70 procent uit een cellulosegel. De gel geeft een direct resultaat, in de vorm van volume. Na ongeveer drie maanden is de gel afgebroken.

Van Loghem legt uit: ‘De calcium microsferen zijn te groot om door de macrofagen gefagocyteerd te worden. In plaats daarvan zorgen ze voor een verlaging van de pH, waardoor het calciumhydroxylapatiet zich splitst in calcium- en fosfaationen. Doordat de calciumconcentratie ter plaatse stijgt, worden fibroblasten geactiveerd en aangetrokken. Zij gaan vervolgens collageen, elastine en hyaluronzuur produceren. De hoeveelheid collageen die de fibroblasten aanmaken als gevolg van de verhoogde calciumconcentratie komt overeen met de hoeveelheid collageen in de gel die langzaam verdwijnt.’

Het grote voordeel: direct resultaat.

‘Terwijl dat resultaat behouden blijft, wordt onder het huidoppervlak de gel langzaam vervangen door het collageen dat het lichaam zelf aanmaakt’, aldus Van Loghem.

‘Het cosmetische resultaat is mede afhankelijk van de eigen collageenproductie en houdt tussen de 9 en 18 maanden aan.’ Een ander voordeel is het natuurlijke collageen dat wordt aangemaakt. ‘Dat vinden veel cliënten een prettig idee. In tegenstelling tot fillers zoals hyaluronzuur komt calciumhydroxylapatiet van nature in botten en tanden voor. Daarom zien we nauwelijks immuungerelateerde problemen na een behandeling met Radiesse. Een heel vervelende bijwerking van fillers is een late inflammatoire reactie zoals granuloomvorming. Uit een Amerikaans onderzoek waarin de meest gangbare fillers werden vergeleken, blijkt dat de kans op granuloomvorming het kleinst is bij een behandeling met Radiesse.

Het verstevigen van de ligamenten in het gezicht.

Van Loghem gebruikt Radiesse steeds vaker voor het verstevigen van de ligamenten in het gelaat. ‘Bij de ligamentlift worden de retaining ligaments, collageenverbindingen tussen het bot en de huid, behandeld. Neem wangen die zijn gaan hangen. Het zachte weefsel is zwaartekrachtgevoelig. Je zou de wangen kunnen volspuiten met volume, maar inmiddels weten we dat we beter de ligamenten, die verticaal georiënteerd zijn, in een meer horizontale positie kunnen brengen. En dat blijkt heel goed te kunnen met Radiesse(+), waarmee door de hoge elasticiteit de ligamenten fysiek omhoog kunnen worden geduwd. De behandeling heeft nog een effect: door de fibroblastactivatie worden de ligamenten versterkt; deze collageenstructuren worden immers door fibroblasten onderhouden.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *